Камера на Живо от Центъра на Разлог

В Бачево играха БОЧА – игра за деца от 1 до 101 години

bachevobochaПрез изминалия, слънчев уикенд партньорите на Сдружение за изкуство и култура „Ортосия“, от гр.Кюстендил гостуваха, за да покажат как се играе БОЧА.

За тази цел специално дойдоха представители от Дома за въсрастни хора с увреждания „Ильо Войвода“, Кюстендил, заедно с директора на дома г-жа Анелия Велинова.

Тази игра се проведе на прекрасната поляна в Конна база „Пери Волас“.

Идеята на БОЧА е успешно да интегрира хората със специални потребности към здравите хора. Редом с развитието на логическото мислене и на горните крайници, играта предразполага и към забавление. Лидерите обясниха, че БОЧА е предназначена за деца от 1 до 101 години.
В сформираните отбори активно се включиха и много деца от Община Разлог, които са на ресурсно подпомагане към РЦ Благоевград. Получи се едно изключително преживяване от деца и възрастни хора, които се опознаваха чрез играта и едновременно с това се радваха.

Благодарим на гостите за изключителното приключение и подарените емоции! Бъдете здрави и с късмет!

Боча или на френски Петанк е игра с топки, възникнала във Франция в началото на 20 век, но произлизаща от стара провансалска игра, чиито корени са още в 8-9 век Днес тя е национален спорт на Франция, а също така е много популярна в Белгия, Нидерландия и други европейски страни, както и в бившите френски колонии в Африка, Азия и Полинезия.

Боча (Петанк) се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 m и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800g, а диаметърът им е около 70 mm.

Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класически се играе по тройки, които може да са мъжки, женски и смесени. Когато се играе индивидуално и по двойки, всеки състезател от отбор има по три топки, а когато се играе по тройки – по две топки.

Източник и снимка Ortosiya.com