Камера на Живо от Центъра на Разлог

В Белица готвят протести заради отказ да бъде открит филиал на Спешен център

Хората в Белица готвят протести заради отказа на здравния министър Кирил Ананиев да се открие филиал на Спешен център в планинската община. Според министъра, искането на общината за разкриване на лечебно заведение е несъстоятелно, тъй като жителите получавали адекватна помощ в медицинските центрове в Разлог и Якоруда. Хората обаче са недоволни, защото разстоянията са големи, а забавянето на линейките често се оказва фатално.

Близо 10 000 души в една от най-бедните общини у нас повече от 10 години нямат нито Спешен център, нито линейка. Повечето села са планински, отдалечени на 40 км от най-близките Спешни центрове, а трудният терен допълнително забавя линейките.

Мая Падарева: Всички хора не могат да разчитат на линейката, която ще дойде от Якоруда в рамките на един час, и повече се е случвало – през това време човекът ще си отиде.

Хората в Белица разказаха, че са изненадани от отказа на министър Кирил Ананиев да се разкрие спешен център в Белица. Срещнали се с кмета на общината.

Радослав Ревански, кмет на Белица: Хората казаха, г-н кмете, дай да блокираме главния път, белким въпросният министър разбере първо къде се намира Белица и тогава да прави такива отговори.
null
Кметът успял да успокои гражданите, но временно.

Радослав Ревански: Аз не скривам своето огорчение и се надявам и с вашата подкрепа министъра да преосмисли това свое решение. Най-малкото, ако не прави Спешен център, поне да осигури един спешен екип – линейка плюс двама, трима фелдшери.

В отговор на местни депутати, министърът на здравеопазването обяснил, че здравната система в общината е добре организирана, а филиалите в Разлог и Якоруда имат добре оборудвани пет екипа, които не са натоварени и могат да обслужват жителите на Белица.

Източник Информационна агенция „КРОСС“