Камера на Живо от Центъра на Разлог

В Белица децата напълниха кошнички с ръчно боядисани и украсени великденски яйца

С идването на най-големия християнски празник – Великден, децата на Белица напълниха кошнички с ръчно боядисани и украсени великденски яйца.За целта използваха различни бои и техники.

Ритуалът по боядисването е много атрактивен и бе чакан с нетърпение от малките и големите деца на Белица. В него се включиха учениците от I “а” клас на СУ „Св.св.Кирил и Методий” с ръководител г-жа Джембазка, децата от кръжок „Знание” към местното читалище с ръководител г-жа Георгиева , деца и младежи дошли на гости при баба и дядо през дългата Великденска ваканция от София, Благоевград и Германия.

С голямо задоволство единадесет годишната Симона – Васи Мадолева от София, обясни пред всички присъстващи техниката на боядисване приета от баба и Гергина.

„Най-напред се боядисва яйцето, след което върху него се рисува, според въображението на твореца с потопен писец в киселина, полира се с олио или зехтин”. Така се предава традицията от поколение на поколение.
Боядисаното Великденско яйце е символ на здраве и нов живот. За това децата участвали в боядисването на яйца на Велики четвъртък ще поднесат шарените яйца на гражданите и гостите на Белица, на Великденското тържество от 11.00 ч. , неделя в центъра на града.