Камера на Живо от Центъра на Разлог

В Гоце Делчев като в Разлог – съсипват иглолистни дървета заради борина

Снимка Архив

Масово се дялкат корите на боровите дървета в гората край град Гоце Делчев. От много години местни хора редовно нарушават целостта на боровете и другите иглолистни дървета. Целта им е да се сдобият с така наречената борина – малки трески за разпалване на печките с твърдо гориво. „Много трудно си ловят такива нарушители. Те крият под дрехите си малки брадвички, после пък могат добитите снопчета борина да ги пъхнат в джобовете си. Непрекъснато наши служители дебнат за подобна дейност в района. Най-често това се прави край ромските махали. Установили сме, че борината почти не се предлага на пазара за продажба, а се ползва само за лична употреба“, коментира Манол Козелов, директор на Държавно горско стопанство-Гоце Делчев.

С тази практика се намалява прирастът на иглолистните дървета, забавя се вегетацията им. Често от добиването на борина стволовете им изтъняват толкова много, че при по-силен вятър дърветата падат. Нараненото място иглолистното дърво „лекува“ със смола, което пак образува борина и привлича нарушителите. „Те издебват момента, в който няма в района горски служители, дялкат бързо кората и бягат. Задържали сме такива нарушители, но заради ниската стойност на добитите от тях разпалки се разминават леко, няма предвидени по-строги санкции. Нашата цел е да ограничим набезите им“, коментира още горският шеф.

Припомняме, че преди няколко години бяха издялани и силно наранени десетки борове на хълма „Голак“ над Разлог, за да бъде добита борина от тях. Въпреки постоянно извършваните проверки от служители на ТП „ДГС Разлог“ и община Разлог и многото съставени актове за установените нарушения, посегателствата продължиха.Източник standartnews.com