Камера на Живо от Центъра на Разлог

В Г. Делчев шивачки ходиха на работа с колела, в Разлог залагат на ПГМСС като център за обучение на кадри в селското стопанство

100 работници в шивашката фирма „Пирин-Текс“ в град Гоце Делчев няколко месеца ходиха на работа с велосипеди. Те са им подарък от собственика на предприятието с 3300 служители – Бертрам Ролман. Германският предприемач реши, че по този начин ще е полезен на част от своите подчинени. А и не само на тях.

Защото придвижването с колела щади околната среда. В същото време прави по-мобилни шивачите и им помага срещу обездвижването, тъй като работното им време минава на едно място. „Сега времето е студено и се пътува с организиран от фирмата транспорт – с автобуси. Но от пролетта на следващата година отново ще се ползват велосипедите. Много други работници също искат колела и подадоха заявления. Най-вероятно ще се поръчат още 100 велосипеда. Тези за дамите са с кошници, за да има къде да поставят дамските си чанти и друг дребен багаж“, разказа Катя Божикова, която е секретар в дружеството. Засега от новата придобивка се възползват работници от града и от близкото село Мусомища, от което има кратък път до фабриката.

Целта е да се гарантира безопасността на шивачите и да не карат колела по републиканската пътна мрежа, където трафикът е много натоварен. Добрата новина за велосипедистите от шивашкото предприятие е, че няма ограничение да ползват колелата само за придвижване на и от работа, а по всяко време, когато им е необходимо и удобно придвижването с този вид транспорт.

Много от строителните фирми в Пиринско имат обекти в други населени места. Те също осигуряват микробуси или автобуси за работниците си. Повечето пътуват всеки ден и се прибират в домовете си. Целта е работодателите да не плащат квартири, защото това оскъпява дейността им.

Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог залага на специалностите „Растителна защита и агрохимия“, „Фермер“ и „Монтьор на селскостопанска техника“. Осигурява транспорт и храна на учениците. Целта е да се превърне гимназията в сериозен център за обучени кадри за селското стопанство. Ръководството на общината, която е собственик на гимназията, провежда срещи с предприемачите в тези браншове, за които се подготвят кадри. Дискутира се през лятото да се провеждат реални стажове на учениците, те да са в истинска работна среда, да видят на терен как се случват нещата. Добрата новина е, че в последните години се обработват все повече земеделски площи.

Има глад в региона, както и в цялата страна, за оператори на машини и съоръжения, на монтьори, техници, технолози, механици, заварчици, стругари, кранисти, шофьори. Затова се обмисля разкриването на паралелка по металообработване, тъй като има липса на кадри, няма достатъчно фрезисти, оксиженисти, стругари.

Така че е много вероятно още догодина да има паралелка по металообработване в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство.