Камера на Живо от Центъра на Разлог

Газопроводът от Симитли до Банско щял да бъде готов до края на 2020 г.

Народните представители на ГЕРБ от Благоевградска област Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, Стефан Апостолов и Георги Динев зададоха въпрос към министъра на енергетиката Теменужка Петкова за изпълнението на проекта за преносен газопровод Симитли – Разлог – Банско.

Въпросът им е свързан с това на какъв етап е проектът, какви са времевите граници за изпълнение и какви са сроковете за решение по ОВОС и финансирането на проекта. Според тях този проект е от изключително важно значение за икономическото развитие на региона. Той ще позволи на местните жители да имат алтернативен вариант за отопление, а също ще помогне и за решаването на екологични проблеми, които се създават при отопление на твърдо гориво. Газопроводът ще позволи безопасно и сигурно газоподаване и щадене на природата и не на последно място ще спомогне за развитието на турзима, категорични са народните представители.

В отговор министър Петкова посочи, че проектът е един от приоритетните за „Булгартрансгаз” и е заложен в краткосрочната програма на дружеството. „В момента има договор за проектиране и процедури за оценка. Подготвено е задание за ПУП. Приключени са теренните археологически проучвания в границите на сервитутната зона”, уточни енергийният министър.
Теменужка Петкова обясни още, че съгласно времевия график се предвижда договорът за проектиране и разрешение за строеж да се извърши март 2019, а в края на 2020 строежът да бъде въведен в експлоатация. Финансирането ще бъде осигурено по два механизма – чрез използване на безвъзмездна финансова помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие и със собствени средства на дружеството. Според министър Петкова изграждането на газопровода ще даде техническа възможност за присъединяване на гр. Добринище и с. Баня

Източник blagoevgrad.eu