Камера на Живо от Центъра на Разлог

ГДБОП разкри кой стои зад измамата, която събираше „глоби” за порно

Организирана престъпна група от бившите съветски републики стои зад измамата, с която от името на МВР се събираха „глоби” за гледане на порно.

От ГДБОП вече са влезли в контакт с държавата, за да бъдат арестувани организаторите.

Миналата седмица стотици български потребители на сайтове за възрастни получиха съобщение на екраните си на лош български, преведено с онлайн речник.

В него се заплашваше, че ако не платят 40 лв. на МВР, ще бъдат задържани от мобилна група на министерството заради притежание на материали свързани с педофилия, хомосексуализъм и насилие. Оказа са, че 30 души са платили „глобата”.

„Интересното е, че дори има граждани ,които са били предупредени, че това е измама и те са настоявали да си платят т. нар. „глоба”, обясни комисар Явор Колев от отдел „Трансгранична престъпност ” в ГДБОП.

Той подчерта, че не е практика МВР да събира глоби и да предупреждава за свои акции, насочени срещу сексуалната експлоатация на деца.

Особеното в случая е, че четирите електронни портфейла в Web Money са регистрирани в британската компания за електронни плащания, но схемата е много по-сложна и насочена конкретно към потребители на сайтове с порнография – едни пишат скриптовете за сайта, други превеждат заплашителните съобщения към потребителите, а трети –„мулета”, са физическите лица, регистрирали електронните портфейли, събирали „глобите”.

Миналата седмица партньорската компания на системата за електронно разплащане в България веднага спря електронната услуга. До момента са блокирани 1000 лева на „ужилени” потребители.
Компанията за разплащания, използвана в схемата, е постъпила коректно като веднага е сигнализирала, категорични са от МВР.

Според ГДБОП сайтовете, използвани за измамата, са популярни и са използвани специално за тази престъпна цел.

Не е известно дали схемата е изпробвана в други държави. Факт е, че страната, от която идва измамата, е и първоизточникът на новия криптовирус Bad Rabbit, но засега ГДБОП не вижда връзка между измамата и атаката с криптовируса.

Според Колев не може да се направи ясен портрет на жертвите на измамата в порносайтовете – това може да са от ученици до пенсионери. Общото между тях е ниската им дигитална хигиена.

„Това са хора, за които най-общо може да се каже, че имат ниска интернет култура и спазват ниска степен на интернет хигиена. Не обръщат внимание на компютърнитите системи, които използват и стават лесна жертва на киберпрестъпниците.

В ГДБОП тази година са разкрили 70 случая, свързани със сексуална експлоатация на деца и имат 40 разкрити финансови престъпления за големи суми. Към момента статистиката за онлайн измамите продължава да се пълни с добре известните „нигерийска измама”, имейли със запознанства, и писмата от американския генерал, който се развеждал. Вчера, например, жена превела 15 хил. евро на въпросния „генерал”.

Източник TrafficNews.bg