Камера на Живо от Центъра на Разлог

Гласуването на референдума в Турция приключи

Ако Турция каже „да”

За да влязат в сила предлаганите промени в законодателството, положителен вот на референдума трябва да са дали 50+1% от гласоподавателите. Проучванията на общественото мнение неведнъж показваха, че лагерът „да“ вероятно наброява между 55 и 60 на сто от хората с избирателни права.
Предвижданите изменения в конституцията ще дадат изключителна власт в ръцете на държавния глава.
Поправките, които са осемнайсет на брой, но засягат още редица членове в конституцията и така стават повече от петдесет бяха обсъдени в меджлиса и приети с гласовете на депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение с лидер Девлет Бахчели, който удари силно рамо на президента Ердоган.
Ако референдумът приключи с положителен резултат, съгласно готвените конституционни промени броят на народните представители се увеличава от 550 на 600, а възрастовата граница за кандидат-депутатите се сваля от 25 на 18 г.
Изборите за парламент и президент ще се провеждат веднъж на пет години в един ден. Президентът ще има петгодишен мандат, а едно лице ще може да се кандидатира само два пъти за този пост.
Президентът ще остане лидер на партията, която го е излъчила.
Кандидати за президент ще могат да издигат партии, които са спечелили най-малко 5 процента от валидните гласове на последните избори, както и със сто хиляди подписа на хора, имащи право на глас.
Новата система възлага изпълнителната власт на президента, а постът министър-председател се отменя. Кабинетът също ще се назначава от президента, който ще може да назначава и да освобождава от длъжност и своите вицепрезиденти.
Меджлисът ще може да инициира разследване срещу президента, вицепрезидентите и министрите. За целта ще са нужни гласовете на 301 депутати. За придвижването на разследването към Върховния съд обаче ще са нужни гласовете на 401 депутати.
Меджлисът няма да може да инициира вот на недоверие.
Президентът ще може да издава декрети относно правомощията му в изпълнителната власт. Законите ще се изработват в меджлиса.
Единственият законопроект, който президентът ще внася е свързан с бюджета на страната.
Президентът ще може да обявява извънредно положение. По време на извънредното положение той ще има неограничени правомощия
Президентът ще може да разпуска кабинета.
Меджлисът ще може да насрочва предсрочни парламентарни избори, като за целта ще са необходими гласовете на 360 депутати.