Камера на Живо от Центъра на Разлог

Годишнина от рождението на гениалния Тери Пратчет

„Никога недей да забравяш, че тълпата, която днес ръкопляска на коронацията ти, е същата тълпа, която утре ще ръкопляска на обезглавяването ти! Хората обичат да има шоу.“

Творчеството му е пълно с такива сентенции. Даже и да не са написани на латински, излезли из под неговото перо, такъв род истини карат хората да ги запомнят. Рожденото му име е Терънс Дейвид Джон Пратчет.

Поема първата си глътка въздух на 28 април 1948 година в Бекънсфийлд, Великобритания. В семейството на Дейвид и Ейлън Пратчет той е единственото дете. Днес по целия свят е той е известен като Тери Пратчет.Според някои литературни критици в родната му Великобритания, Тери Пратчет е сред хората, които оказват най-голямо влияние върху развитието на литературата през последните 30 години не само на Острова, но и в целия свят. За популярността му е достатъчно да се спомене само фактът, че книгите му от поредицата за “Света на Диска” са издадени в над 87 милиона екземпляра и са преведени на над 37 езика по света.

През 1998 година Тери Пратчет е удостоен от кралица Елизабет II с рицарско звание. Прибавяйки към името си рицарската титла сър, той остава (и вероятно е единственото изключение) и член на Ордена на Британската империя (по канонични правила, присвояването на рицарско звание сър лично от монарха предполага удостоеният да не членува в никакви други рицарски ордени).

От 2007 година Пратчет е диагностициран с болестта на Алцхаймер. Открито застава зад идеята за евтаназията и през 2011 година ВВС излъчва документалния филм “Тери Пратчет: Избирайки да умра”, в който писателят обяснява своите виждания по проблема с асистираното самоубийство по здравословни причини. Въпреки че състоянието му постепенно се влошава, Пратчет продължаваше да работи до последно и диктуваше книгите си на своя помощник Роб Уилкинс.

Кариерата му като писател се развива постепенно. Още в ранните си юношески години прави опити, като пише разкази и повести. Първият му роман “Килимените хора” е издаден през 1971 година. Но истинската му кариера започва с излизането през 1983 година на първата книга от поредицата истории от “Света на Диска” – романът “Цветът на магията”. До днес поредицата вече е от 40 романа, 5 разказа, 4 илюстровани карти и атласи, 10 справочника и една книга с… готварски рецепти.

Отива си на 12 март 2015, а негови почитатели направиха подписка ,а дресирана към Смъртта да върне Тери отново при живите.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни: