Камера на Живо от Центъра на Разлог

Горските стопанства в Разлог и Симитли – сред най-проблемни по отношение на незаконната сеч

Снимката е илюстративна

Най-проблемни по отношение на незаконната сеч са горските стопанства в Разлог, Симитли, Дупница и Петрич.  Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Василий Маринковски, началник отдел в Югозападно държавно предприятие.

Той заяви, че в тях, както и в останалите стопанства се полагат усилия за прекратяване на незаконосъобразната практика, като вече биват отчитани положителни резултати в тази посока.

„Дори категорично мога да заяви, че има една много добра тенденция към намаляване на нарушенията и пресичане на тези неправомерни действия на определени лица. Все още в района на Държавно горско стопанство – Разлог и Държавно горско стопанство – Симитли, на границата с Разлог, имаме някаква интензивност на нарушения, които се стремим с денонощни дежурства да ограничим. Другите стопанства, които са проблеми са Дупница, което е в Кюстендилска област, но е в съседство на Благоевградска област и последното е Петрич“, каза още инж. Маринковски.
Той добави, че във всички тези стопанства, Югозападно държавно предприятие е предприело необходимите мерки, като за целта са изготвени специални графици, дадени са наредби. „В самите невралгични точки осигуряваме денонощни дежурства, за да предотвратим нарушения“, заяви експертът.

По отношение на  бракониерството на територията на предприятието, инж. Маринковски каза, че то ако каже, че няма, значи ще излъже. „Но и там се стремим, съвместно със службите на Министерството на вътрешните работи и Регионалната дирекция по горите, да работим усилено. При всеки един сигнал действаме незабавно и се опитваме чрез широк набор от действия да пресичаме подобен вид престъпления още в зародиш“, отбеляза инж. Маринковски.