Камера на Живо от Центъра на Разлог

Готви се мащабен национален протест срещу правителството наесен

Национален протест за свалянето на правителството на Борисов 3 се готви в социалните мрежи. Протестът е под надслов ИМА ТАКЪВ НАРОД.

Една от основните причини за предстоящия протест е, че безобразията в страната станаха прекалено много при управлението на коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти.

Като основни причини за протеста се смятат и излъганите пенсионери, че ще бъде увеличена минималната пенсия, а реално това бе изпълнено само за част от тях, както и цените на електроенергията, газта, парното, стоките и услугите, които започнаха главоломно да се качват нагоре. Българите в момента не са на дъното, а вече го орат и е крайно наложително нещо да се направи. Поради тази причина се организира протест на 11-ти септември, който е национален и е срещу безобразията на самозабравилото се мнозинство, заявяват организаторите.

Очакванията са, че протестът ще бъде голям, като в него ще се включат хора от цялата страна. Не е изключено и на тази дата властта да бъде разклатена, като усети реалността в страната, вместо да се крие за розовите лъжи, че всичко било наред.

Ново искане от организаторите е за две години да се забранят политиците и партиите, а държавата да се поеме от Президента, което е трудно за изпълнение.
Остават исканията и от референдумът, а именно:

1. Смяна на избирателната система с мажоритарна.

2. Намаляване броя на депутатите от 240 на 120.

3. Въвеждане на задължително гласуване.

4. Драстично намаляване на държавната субсидия за партиите.

Повече от 100 000 души са организирали група в Социалната мрежа, кръстена “Без партии и политици”, която група дискутира активно вариантите за по-добро бъдеще на България.

Друга причина, сред многото, е и т.нар. Суджук гейт.
Синдикалисти също се очаква да се включат в протестите, ако се премахне класа за прослужено време, която идея се коментира от вицепремиерът Валери Симеонов.