Камера на Живо от Центъра на Разлог

Градушка колкото орех удари половин България, служителите от ресорната агенция спират работа

Наводняване на отсечките между бул. „Вардар“ и „Възкресение“, и между ул. „Кукуш“ и „Сливница“ в столицата е една от последиците от нощните бури и градушки, засегнали почти цялата страна. На места леденитезърна достигнаха големината на орех.

Завиряванията са малко по-големи от обичайното, тъй като градушката удари листната маса, която падна и направи тапа на шахтите, обясни директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община – Красимир Димитров.

„Имаме 4 сигнала за Нови Искър, на където пращаме екипи на „Софийска вода“ и пожарната. Мобилизирахме абсолютно всички сили на общината за справяне с последствията след градушката“, посочи Димитров.

„Наблюдаваме и реките, притоците на р. Искър и язовирите, които са на територията на Столична община. Имаме система за ранно предупреждение и оповестяване, с която наблюдаваме реките. Към момента всичко е нормално“, допълни той.

В следствие на бурята, част от улиците на столицата са под вода. В много райони няма ток, има и срутени покриви, счупени прозорци и потрошени коли.
В столицата аварийните екипи са работили по 11 сигнала вследствие на бурята, при част от тях става въпрос за срутени покриви.

Междувременно стана ясно, че служителите на Агенцията за борба с градушките спират работа. Те искат подобряване на условията на труд и 20% увеличение на заплатите си.

Служители на Агенцията за борба с градушките излязоха на протест тази сутрин в Поповица, съобщи Нова телевизия.

В сезона на градушките те обявиха, че спират работа. Стрелците, които защитават цялата Горнотракийска низина, поискаха подобряване на условията на труд и 20% увеличение на заплатите си.

Повечето от тях получават по 360 лева на месец.

„Условията са под всякаква критика. Във фургона, в който работим, в неделя беше 42 градуса. А по закон температурата трябва да е 30 градуса“, посочиха протестиращите.

На протеста присъстваха протестиращи и от други полигони на страната.

Атанас Маджаров, общински съветник в Садово, заяви, че протестиращи са били заплашвани с уволнение, ако излязат на протест. Той заяви, че ако исканията им не бъдат изпълнени ще блокират главният път за Свиленград. 

Източник E79 News