Камера на Живо от Центъра на Разлог

Грипът идва по-рано, в края на октомври

gripЕсенната грипна вълна тази година се очаква по-рано – още в края на октомври. Тогава лекарите предполагат, че ще дойде първият пик на хремата. И затова отсега предупреждават, че времето за ваксинация е дошло, пише “Стандарт”.

Според докторите за постигане на оптимална защита срещу грипа е необходима ежегодна имунизация. И затова препоръчват ваксинацията да се извърши през периода октомври-ноември, когато заболеваемостта е с ниски нива и защитния ефект на ваксината се проявява 2-3 седмици след имунизацията.

А трябва да се има предвид, че вирусите имат относително висока устойчивост в околната среда. При кихане и кашляне, чрез слюнката те могат да попаднат върху предмети от околната среда, където да останат жизнеспособни до няколко часа. Когато докоснем заразена повърхност, можем неволно да пренесем причинителя до лигавицата на устата, носа или окото и по този начин да му дадем възможност да навлезе в организма и да се размножи.

При грипа скритият период е относително кратък – обикновено не повече от 3-4 дни. Есенно-зимната сезонност е свързана и със способността на вируса да преживява по-добре на ниски температури.

Източник standartnews.com