Камера на Живо от Центъра на Разлог

Данъчен осъди прокуратурата за 77 000 лева, бил арестуван за подкуп от 100лв. в Банско

Данъчен инспектор, който бе задържан преди шест години с подкуп от 100 лева в Банско, осъди прокуратурата в България да му изплати 77 000 лева обезщетение, тъй като се оказа, че е незаконно обвинен и осъден.

Окръжният съд в Благоевград уважи иска на Светлин Х., тъй като прие, че той е претърпял страдания и получил „300 болести“. Освен това претърпял и имуществени вреди през периода, докато траел съдебния процес срещу него. Мъжът бил уволнен от работа, останал без доходи и разчитал на финансовата подкрепа на съпругата си.

Миналата година Светлин Х. получи условна присъда от съда в Благоевград за взет подкуп от 100 лева. Мъжът работил като инспектор по приходите в данъчната служба в София и бил командирован в Банско на проверка.

На 12 февруари 2011 година той пристигнал в зимния курорт и в семеен хотел установил нередност във воденето на касовата книга на туристическия обект. За да не състави акт, държавният служител склонил да получи дар, който не му се полага. Взел от хотелиера две белязани банкоти от по 50 лева и веднага след това белезниците щракнали на ръцете му.

След продължило 5 години разследване и съдебно дело, той получи 3 месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок.

Присъдата обаче е отменена от по-горна съдебна инстанция като делото е върнато за ново разглеждане в Окръжен съд-Благоевград от друг състав, който отново признава Светлин Х. за виновен по повдигнатото срещу него обвинение и му е наложено условно наказание.
Въззивен съд обаче отменя и тази присъда и признава мъжа за невиновен и оправдан по повдигнатото му обвинение.

Съдебният процес преобърнал живота на набедения данъчен инспектор. Семейството и приятелите му се отдръпнали и престанали да комуникарат с него. Той се почувствал смазан и съсипан психически, тъй като не знаел как да докаже своята невинност. Затова завел дело срещу прокуратурата – заради морални щети, както и за това, че е останал без препитание, тъй като бил уволнен от работа.

В крайна сметка съдът в Благоевград уважи иска на Светлин Х. и прие, че той е претърпял неимуществени вреди – „страдал от безсъние, появили се 300 болести и пиене на хапчета“/според свидетелските му показания в съдебна зала/.

За тези безпокойства той ще получи от прокуратурата 20 000 лева обезщетение.

А затова, че е останал без работа и е претърпял имуществени вреди, съдът осъди прокуратурата в България да изплати на данъчния инспектор 57 146 лева.

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Източник DarikNews.bg