Камера на Живо от Центъра на Разлог

„Да отгледаш читател” в СУ „Братя Каназиреви”, Разлог

Традиционно и тази година възпитаниците на Средно училище „Братя Каназиреви” се включиха с различни творчески и провокативни дейности в отбелязването на седмицата на четенето. Под мотото „Да отгледаш читател” учители и ученици посветиха цялата седмица на четенето и въображението, на общуването с любими герои и автори.

Коледни приказки и разкази чете Калин Бонков от първи клас на своите съученици. Всички първокласници с госпожа М. Татарска участваха в инициативата на Исторически музей, Разлог, „Работилницата на дядо Коледа”, като украсиха сурвачки и изработиха коледни картички. Първокласниците четоха и разказваха сурвакарски пожелания.

Второкласниците на госпожа Михова  посетиха библиотеката към Читалище „15 септември 1903-1908”. С интерес гледаха коледното филмче „Обущарят и елфите”, а след това безупречно прочетоха откъси от любими детски книжки.В състезанието по краснопис за учениците от трети клас първо място спечелиха  Паола Калоянова, Габриела Атанасова, Любослав Влахов и Асен Писков. Габриела Атанасова пък спечели и приз за най-добър четец сред третокласниците. За 1 минута тя прочете 141 думи изразително, като показа, че четенето може да доставя удоволствие.

Четвъртокласниците на госпожа Джунева подариха истински празник на децата от ДГ „Незабравка”, като четоха и разказваха любими книги, пяха и рецитираха на български и на английски език.

Онлайн езикови задачи решаваха седмокласниците и провериха четивните си компетентности. За втора поредна година учениците на Л. Джолева се възползваха от поканата на Института за български език и литература и се включиха в проверката на уменията си да извличат информация от непознати текстове, като през мобилните си устройства решиха теста за седмокласниците. В последния ден от Националната седмица те представиха и своите проекти  на тема: „Моята любима книга”, като разказаха за авторите и историите, които са ги мотивирали да четат повече. Различни заглавия и автори, както и различни жанрове – от поезия до проза – представиха седмокласниците пред съучениците си и опровергаха всеобщото мнение, че не се чете.

Творчеството на Борис Христов обсъждаха в продължение на един литературен час ученици от 10. и 12. Клас с преподавател Н. Михова. На финала младежите, изкушени от меандрите на поезията, изпробваха перото си в своя собствена интерпретация на тема: „Самотният човек“. Техните оригинални творения представят различна визия на проблема и разкриват актуалните търсения на поетическата душа.