Камера на Живо от Центъра на Разлог

Да си жаден зад волана било като да си пиян

Учени от университета в Лъфбъроу, Великобритания, твърдят, че обезводненият шофьор е също толкова опасен на пътя, колкото и употребилият алкохол. Това сочели резултати от изследване върху влиянието на обезводняването върху реакциите при управление на автомобил.

В началото на експеримента на участниците са давани по 200 мл течности на час, а в деня на провеждането му – само по 25 мл на същите времеви интервали. В първия случай шофьорите допускали средно по 47 незначителни грешки зад волана, докато под влиянието на обезводняването правели по 101 – резултат, съпоставим със статистиката след употреба на алкохол.

Когато организмът е обезводнен, човек съобразява по-бавно, настъпва състояние на сънливост и апатия, което води до досадни грешки като неволно пропускане на отбивка и дезориентация, обясняват британските изследователи. Над 90% от катастрофите са причинени от човешка грешка, а обезводняването често е съпътстващ фактор, тъй като жаждата мъчи мозъка в моментите, когато трябва да е пределно мобилизиран.Учените съветват шофьорите винаги да имат под ръка бутилка вода и да пият на малки глътки, за да поддържат водния баланс на организма. Кафето и безалкохолните напитки не могат да заменят водата, категорични са специалистите.

Източник fakti.bg