Камера на Живо от Центъра на Разлог

Деветокласници изслушаха лекция за домашното насилие в Районен съд-Разлог

pgthtrsudrazlogВ сградата на Районен съд – Разлог се проведе лекция на тема „Домашно насилие над малолетни и непълнолетни и мерки за защита правата на жертвите“.

Лекцията бе предназначена за деветокласниците от Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев“ в град Разлог и е част от предвидените мероприятия по образователна програма „Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Целта на мероприятието е запознаване с начините и правата в случаи на насилие и тормоз в семейството. Лекцията бе инициирана и изнесена от съдия Искра Трендафилова. Пред гимназистите тя обясни какво представлява домашното насилие, видовете домашно насилие и кой може да бъде извършител на него.

Също така магистратът им разясни кои са компетентните органи за сезиране при такива случаи, както и че те сами могат да сигнализират за упражнено върху тях домашно насилие или тормоз.

Представители от дирекция „Социално подпомагане“ пък запознаха деветокласниците каква е процедурата по установяването на случаите, свързани с домашното насилие и налагането на ограничителни мерки.

Преподавателят Анета Тумбева, която придружаваше учениците,  сподели, че сътрудничеството между съда и учебното заведение по образователната програма ще продължи с ученици от 10 и 11 клас.

Източник DarikNews.bg