Камера на Живо от Центъра на Разлог

Делфините комуникират на собствен език

delfinОтдавна е ясно, че делфините са високо интелигентни и могат да комуникират помежду си в големи групи, но тяхната способност да общуват индивидуално един с друг е по-малко изучавана.

Учените от природния парк „Карадаг“ в Крим смятат, че импулсите, цъкането и подсвирванията, направени от един делфин са напълно изслушани от друг екземпляр, преда да му даде отговор.

„Тази размяната прилича на разговор между двама души“, пише водещият учен доктор Вячеслав Рябов в проучване, публикувано в журнала „Математика и Физика“.

Доктор Рябов твърди, че всеки импулс се различава от другите като време и честото, когато се излъчва.

„Отчитайки това, може да предположим, че всеки импулс представлява феномен или дума от говоримия език на делфините“, обяснява той.

„За съжаление речта на делфините е отвъд възможностите на човешкото ухо и не може да бъде възприета от хората“, твърди Рябов.

Проучването е проведено с два зрели делфина от Черно море – Яша и Яна. Двойката е живяла 20 години в басейн с размери 27м на 9,5м и с дълбочина едва 4 метра. Без хранителни награди, специална аудио система записала размяната на „реплики“ между двамата.

Уловените звуци били с по-различeн характеристики от тези, произведени в голяма група.

Източник Информационна агенция „КРОСС“