Камера на Живо от Центъра на Разлог

Дерматолог: Не се къпете всеки ден

Разбира се че хигиената е важна и в това няма спор, но понякога трябва да занижим критериите си, за да се предпазим в дългосрочен план. Казано по-ясно – не трябва да се къпем всеки ден.

Всичко, което правим, трябва да е с мярка, дори когато говорим за лична хигиена.

Повечето хора смятат, че е добре да се къпят поне веднъж на ден, а някои дори и по два пъти — сутрин след сън и вечер преди лягане.

Но какво казват специалистите по този въпрос?

Дерматологът Андрей Перехрестенко припомня, че кожата ни предпазва от бактерии и вредни микроорганизми. Честото миене със сапун лишава този важен орган от полезните микроорганизми, които ни предпазват и създават естествена бариера за вируси и бактерии. Когато се къпем всеки ден, защитните функции на кожата отслабват, а с тях пада и имунитетът ни.

„Важно е да знаете, че всекидневното къпане променя натуралната кожна флора и премахва естествените масла, които кожата отделя, за да се предпази от изсушаване и от екземи”, обяснява експертът.Специалистът препоръчва да се къпем не повече от два или три пъти седмично.

Друг съвет, който специалистът дава, е да се използва антибактериален сапун само при наличието на увредена кожа – когато целостта й е нарушена или с други думи — имаме рана, обрив, охлузване и др. При отсъствието на кожни проблеми, ежедневното миене с антибактериален сапун прави тялото по-уязвимо към инфекции.

Източник:fakti.bg