Камера на Живо от Центъра на Разлог

Десет факта, които не знаете за хората от Каменната ера

Какво знаем за хората от Каменната ера? Освен общоизвестното мнение, че те са били вечно биещи се диваци, живеели в пещери и използвали камъни като оръдия на труда. Съвременните учени обаче са открили доказателства в опровержение на това мнение. Все пак Каменната ера е исторически период, който няма как да се пренебрегне – започнал преди около 3.3 милиона години и продължил до към 3300 година преди Христос.

  1. Каменните сечива

Северозападно от Тел Авив са намерени стотици каменни инструменти на дълбочина от около 5 метра при разкопките през 2017г. Смята се, че инструментите са на около 500 000 години. Тук се появяват ранните хора или още известни като Homo erectus – създатели на сечивата. Инструментите са изключително запазени, а тази находка ни дава възможност да разберем много за Homo erectus.

Мястото на откритието също е доста интересно. Според учените точно този район в днешен Израел се е считал за рай на земята от хората през Каменната ера. Имали са си всичко – река с чиста вода до изобилна храна.

Най-интересната находка обаче била импровизираната им „фабрика“ за производство на инструменти. Каменоделците са слагали кремък в крушовидни ръчни брадви, с които са копаели корени за храна или са колели животни.

  1. Виното е тяхно откритие

Една от най-известните съвременни напитки води началото си още от края на Каменната ера. През 2016-2017 г. археолозите са направили революционно откритие – открили са делви с произход от 5400 г. преди Христос на територията на Грузия.

Резултати на киселиността на делвите открити в село Гадахрили Гора в Грузия, говорят за това, че в тях се е съхранявало вино. Обяснението е че топлия климат е подпомагал естествената ферментация. Хипотезата на археолозите е, че древните хора са произвеждали вино от около осем хиляди години, като подкрепят своята теория с многобройните открити съдове с голям обем. Какво вино според вас са предпочитали древните хора – бяло или червено? При изследване на останалото съдържание от напитката, учените са установили, че то е с жълтеникав цвят, което подсказва, че виното е било бяло.

  1. Съществували са зъболекари

Можете ли да повярвате, че преди 13 000 години в днешна Тоскана е практикувал зъболекар?

Доказателствата обаче говорят сами по себе си – открити са два зъба с наличие на пломби.

Разбира се не са съществували съвременните медицински пособия нито пък упойки, но следите по зъбите говорят за ползването на остър инструмент с неизвестен произход – може би камък. А като пълнеж зъболекарят е използвал смес от вид битум (естествен катран, използван при направата на керамика, кошници, за да им придава водоустойчивост ), в комбинация с растителни влакна и косми. Тук става любопитно. Как битумът е бил използван при лечението на зъбите? Или защо космите и влакната се превръщат в съставки за зъбни пломби? Все още няма отговор на тези въпроси, но не са открити и други примери за сравнение.

  1. Домовете на каменните хора

Не знаем много за хората от Каменната ера, но това че са живели в пещери е общоизвестен факт. Но дали това е така? Малко известно е, че някои от тях са живели в землянки или поне нещо подобно на тях. Пример за това са находките в Норвегия. Там са открити многобройни селища на древни хора с произход от преди около 11 000 години. Жилищата представлявали вкопана в земята основа от камъни, а отгоре пръстен от камъни, а над тях стени и покрив от кожи.

Строежите са започнали след Ледената епоха, когато начинът на живот на хората е станал по-улегнал и не е зависел от миграцията на животните. Поколения наред са използвали едни и същи къщи някой с големина от около 40 м2. Установено е, че някой от къщите са употребявани стотици години.

  1. Нямало е кръвосмешения

Кръвосмешенията водят до болести в рода. Още в древността ранните хората са били предпазливи в това отношение.Това е допринесло за да съществуваме ние като вид. Кости на праисторически хора открити през 2017 г. на територията на Сингур, източно от Москва са били изследвани и анализът сочел, че въпреки древните норми, хората тогава не са се различавали от нас в избора си на партньор. Между откритите скелети е нямало почти никаква роднинска връзка. Това доказва , че порядките отпреди 34 000 години не са били по-различни от сегашните. Това е разликата между Homo Sapiens и неандерталците – при тях е имало кръвосмешения.Скелетите намерени в Сингур ни информират за още един важен аспект от живота на ранните хора – наличието на погребални и сватбени церемонии.

  1. Жената е била на почит

Става въпрос за древно селище край Лехтал, Германия. То датира отпреди 4 000 години. Интересното е, че през 2017 година, учените открили, че повечето семейства имали начало поставено от жена, която изоставила родното си място и се е заселила в Лехтал.

Това станало в края на Каменната ера и продължило през Бронзовата. Доказателствата сочат за това как преди 4 000 години, в продължение на поне 800 години, жени от Бохемия и от централна Германия сключвали съюзи с мъже от Лехтал. Това било индивидуално решение, а не масово преселване. Така културите се обогатявали, появявали се нови обичаи и се усъвършенствали нови технологии.

  1. Съществуването на писменост в Каменната ера

В няколко пещери във Франция и Испания са намерени писмени знаци от Каменната ера. Знаците са по-скоро абстрактни. Дълго пренебрегвани, най-сетне и на писмените знаци се дава подходящото внимание. Преди няколко години, скрити между рисунки на бизони, коне и лъвове, учените забелязват малките знаци.

В над 200 пещери са открити 26 постоянно повтарящи се знака с произход над 30 000 години. Съществува доста интересна връзка обаче – въпреки, че тези знаци датират от 30 000 години, някои от тях се срещат и в древното африканско изкуство и датират отпреди 75 000 години. Може би са още по-стари.

  1. Войните водят началото си от Каменната ера

Каменните хора не са били особено мирен народ. Въпреки спокойното ежедневие, което е протичало в рисуване на знаци и животни по пещерните стени, осигуряване на храна, е имало и по-различни времена.

Учените са открили мястото на масов гроб край Натарук, Кения през 2012 година. По това време Натарук е бил място, подходящо за живеене, с вода и плодородна почва. Всички скелети са били със счупени крака в коленете. Открит е и скелет на убита бременна жена преди около 10 000 години. Тялото и било изхвърлено в близка лагуна заедно с телата на още шест деца и няколко жени, както и на много мъже. Какво ли е станало? По телата са открити многобройни белези, които навеждат на мисълта за нечовешка жестокост. Смята се, че е било война за ресурси, но причината е неясна. Каквото и да е станало, събитията случили се край Натарук говорят за това, че и ранните хора са воювали помежду си. Находката в Натарук е най-старото доказателство, че хората са воювали.

  1. Чумата е по-стара, отколкото сме подозирали

Знаем за последствията, които чумата, причинена от бактерията Yersinia pestis е нанесла на Европа през 14 век. Тя е донесла гибелта на 30 до 60% от населението в много европейски райони.

Но очевидно чумата е по-стара. Доказателства за това са откритите през 2017 г. скелети от Каменната ера, които носят белезите на тази прокълната болест. Телата са намерени на доста отдалечени места едно от друго. Останките с открити в днешните земи на Германия, Естония, Литва, Русия и Хърватия.

Теорията на учените е, че бактерията Yersinia pestis се озовава в Европа преди около 5000 години благодарение на степните хора идващи от изток.

  1. Хората от Каменната ера са се развивали

Скорошните хипотези бяха, че развитието на хората от Каменната ера е дошло заедно с развитието на езика. Нови открития обаче опровергават тази хипотеза с нова – технологичният скок се е случил преди 1.75 милиона години и развитието на инструментите не е било в резултат от развитието на езиковата комуникация на праисторическите хора.

През 2017 г. се провежда експеримент – учени показват на доброволци как да правят прости и по-сложни инструменти като каменни брадви и ножове. На една група се пускат видеоклипове, които ги учат как да се направят инструментите. Втора група гледа същите видеоклипове, но без звук. Учените следят мозъчната дейност на участниците в реално време. Скокът в уменията не е свързан с езика са открили учените. Оказва се, че за да направят по-трудните инструменти в мозъка на доброволците се активирал същия регион, който използват съвременните пианисти. Тази мрежа включва визуална памет, сложно планиране на действие, звук и сензомоторна информация.

Само при доброволците, които са гледали клиповете със звук се е активизирал и езиковия център на мозъка. Обаче и двете групи успешно са се справили с по-сложните инструменти.

Тоест човешкото развитие е започнало още преди 1,75 милиона години, когато първата „музикална мрежа“ се е развила, а с нея и човешкият интелект.

Източник: iskamdaznam.com