Камера на Живо от Центъра на Разлог

Деца се оплакват на телефонна линия, че родители не ги пускат на дискотека

Над 30 000 сигнала са получени на Националната телефонна линия за деца 116 111, че родители не ги пускат на дискотека. Това разкри в Благоевград  председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. За нея обаче телефонът не е достатъчно натоварен и има какво още да се направи. Затова номерът е включен вече в бележниците на учениците, а през тази година ще бъде поместен и в част от учебните помагала.
На телефона има минимален брой обаждания от учители и лекари, но тази практика се променя през последната година. През 2016 година на телефона са подали сигнал 9 учители и 7 лекари, а през 2017 – 30 учители и 25 лекари. 30 опита за самоубийства на деца са предотвратени.
95 % от ключовите хора в Държавната агенция за закрила на детето начело с шефа Офелия Кънева и зам.-шефа Валентин Димитров бяха в Благоевград, за да дадат старта на Седмицата на детето, както и да се срещнат с местните експерти на регионално ниво. Оказва се, че националният календар за честванията е 4 метра. В него са оповестени всички събития през седмицата.  Според Кънева всяко дете трябва да разбере какво правят отговорните институции за него и да има качествени промени и ефект от дейностите им.
През последните години усилията са насочени към децата в риск, но според Кънева не трябва да се ограничават само върху тях, а да има грижа към всички деца. За нея е важно всяко ръководство, което се издава, да бъде с участието на професионалисти, които са на терен. За Благоевградска област  Кънева уточни, че има ниско текучество на кадри в социалните дейности, много добра работа на социалните работници и в пъти по-малко са казусите. За зам.-председателя на агенцията Димитров, за да се намали агресията,  е необходимо да се наблегне на спорта, театрални групи и като цяло върху възпитанието на децата.