Камера на Живо от Центъра на Разлог

Днес волейболът навършва 123 години

Днешната дата се смята за рождена на волейбола и е утвърдена като такава в световната практика.

За основател на волейбола се приема американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган, който измислил спорта за забавление и движение на своите студенти.

Една от първите снимки на играещи волейбол, направена в университета в Масачузетс през 1895 година

Като млад Морган е студент в колежа в Спрингфийлд, който бил част от Младежката Христианска Асоциация (МХА). Там среща създателя на друг спорт – баскетбола, Джеймс Нейсмит, от когото по-късно се повлиява за създаването на новата игра. Една година след като се дипломира, Морган се мести в щата Масачузетс и става ръководител на физическото възпитание в един от най-добрите колежи там. В тази си роля той има възможността да основе, развие и управлява обширна програма от физически упражнения за мъжe.

Ръководството му се приема с ентусиазъм и класовете му увеличават броя си. Тогава той осъзнава, че се нуждае от определен вид състезателна занимателна игра, за да разшири програмата си. Баскетболът, започващ да се развива по това време, изглежда подходящ за младите хора, но е необходимо да се намери не толкова буйна и не толкова интензивна алтернатива за по-възрастините членове на МХА.

Уилям Морган – създател на волейбола

По това време Морган не познава игра, подобна на волейбола, която да го ръководи. Той създалва новата игра, базирайки се единствено на собствените си тренировъчни методи и физически опит във физкултурния салон на МХА. Описвайки първия си експеримент, Морган казва:

„В търсене на подходяща игра ми дойде на ум тенисът, но той изисква ракети, топки, мрежа и друга екипировка, затова захвърлих тази възможност. Но идеята за мрежа изглеждаше добра. Вдигнахме я на височина 6 фута и 6 инча от земята, точно над нивото на главата на средно висок човек. Нуждаехме се от топка, а сред тези, които изпробвахме баскетболната беше прекалено голяма и тежка, а само плондирът на баскетболната топка – прекалено лек и бавен.“

На 9 февруари 1895 г. Уилям Морган поставя мрежа за тенис на височина 197 см., обявява правилата на новата игра и неговите ученици започват да прехвърлят през мрежата плондир от баскетболна топка. Така се изиграва първият волейболен мач в историята.

Първият отбор по волейбол на университета в Холиук през 1985 година

Уилям Морган изобретява спорта в град Холиок в щата Масачузетс. Първоначално той нарича новия спорт “минтонет“, а малко по-късно професор Алфред Халстед, впечатлен от полета на топката по време на демонстрация на спорта, го преименува на “волейбол“, което в превод от английски означава „топка, летяща, без да пада на земята“.

След една година, на конференцията на колежите на асоциацията на младите християни в Спрингфилд, играта официално получава своето име „волейбол“ по предложение на професор Алфред Халстед.
През 1897 г. са публикувани първите правила на волейбола:

Размер на площадката 7,6 х 15,1 m (25 х 50 фута), височина на мрежата 198 cm (6,5 фута), топка с обиколка 63,5-68,5 см (25-27 инча) и с тегло 340 гр.

Броят на играчите на терена и ударите на топката не е определен, точка се зачита само при собствен начален удар, несполучлив начален удар може да се повтори, играе се до 21 точки в гейм.

В началото на миналия век жените са играли волейбол с тенис екипи

В Европа волейболът едва през Първата световна война (1914—1918)  заедно с американския експедиционен корпус. Този спорт обаче бързо се харесва на европейците и се разпространява по всички държави на Стария континент.

България е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение. Авторитетен и уважаван член на световното волейболно семейство, българският волейбол води началото си от 1922 г. За първи път тогава играта е била показана в двора на Руското техническо училище в София. По непотвърдени сведения, то се е намирало зад днешния музей „Земята и хората”. Също по неофициални данни, за първи път у нас волейбол са играли във Велико Търново войници от окупационните английски и френски части още през 1919 г.

Първата в България официално организирана проява по волейбол е турнирът между класовете на ІІ мъжка гимназия /ХХІІ-ро СОУ/ в София – 1925 г. Отборите достигнали до финалния мач.

Популярността на волейбола толкова нараства, че се играе дори по време на Втората световна война

В днешно време в България волейболът се радва не само на голяма популярност, но и на всенародна любов, като е най-успешният колективен спорт у нас. Успехите във волейбола при мъжете и жените ни карат да се гордеем, че сме българи, а изявите на националите ни обединяват цялата нация!

Източник BGvolleyball.com