Камера на Живо от Центъра на Разлог

Днес празнуват медицинските сестри

kasinkaДнес светът празнува деня на сестринството. Той се чества от 1965 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Отбелязва се в страните от цял свят, за да се почете приносът на сестрите към обществеността.
Първоначално празникът е честван в началото на май. През 1974 г. се избира датата 12 май, когато е родена почитаната Флоранс Найтингел. Тя се счита за основателка на сестринската професия. Английската медицинска сестра организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Благодарение на нейните умения и нови техники на грижи за болните, смъртността в лазаретите спада драстично. Пише няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи. Флоранс Найтингел пише и клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели. Тя успява сама да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата „Свети Тома“.
Гениална в организацията и нововъведенията, Найтингел допринася за пълната промяна във възгледите към професията, като я превръща в ценна и уважавана от обществото.Тя оказва дълбоко влияние върху болничното обслужване и придава благородство на сестринската професия, продължаващо и в наши дни.

Според американска класация поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра, професията е в челните позиции на 10-те най-престижни професии, заедно с тези на учения, лекаря, полицая и свещеника.