Камера на Живо от Центъра на Разлог

Днешните 40-годишни може да останат без пенсии

Българите, които днес са на възраст между 40 и 44 г., може да останат без пенсии, ако не се намери решение на задълбочаващата се демографска криза и не се спре с изтичането на трудови ресурси зад граница. Заради спада на раждаемостта и лошата структура на обществото у нас след четвърт век няма да има достатъчно млади хора с умения и квалификация, които с пенсионните си вноски да издържат системата.

Проблемът не е само български, но у нас положението ще е близко до катастрофа, прогнозират експертите. Единственият възможен път е свързан със смели реформи в сферата на образованието и социалната политика, а реалните стъпки – стимули за младите и образовани жени да раждат, ограничаване на помощите за семейства, чиито деца са вън от системата, връщане на част от диаспората и привличане на етнически българи от Молдова, Украйна, Македония и Западните покрайнини.

Междувременно британски икономисти от „Лондон бизнес скул” предупредиха, че ситуацията на Острова също е изключително тревожна. Те изчислиха, че родените през 1982 г. ще са първото поколение британци, след което хората няма да получават пенсия.

Според тях демографската криза и социално-икономическите проблеми на бъдещето ще сринат социалните системи на Великобритания. Статистиката сочи, че родените през 1981 – 1982 г. са поколението Х – за тях няма да останат достатъчно работещи млади, които да захранват системата.Към момента работещите българи все още са повече от пенсионерите, но картината към 2037 г. – само след 20 години – е съвсем различна. Тогава ще има близо 500 хил. пенсионери и недостатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Изчисленията показват, че българското поколение Х – това, за което няма да има достатъчно работещи млади – вече е факт. Това са хората, родени от 1973 до 1977 г., които в момента са на между 40 и 44 г. Техният брой е 537 хил.

Всяко едно поколение след тях ще бъде в същата ситуация – при достигане на пенсионната възраст няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Според бившия социален министър Иван Нейков опасност за тотален срив в системата и спиране на изплащането на пенсиите у нас не съществува. По думите му, ако българската пенсионна система изпадне в подобна ситуация, тогава липсите ще бъдат покрити от държавния бюджет и пенсиите ще продължат да се изплащат.

Източник: marica.bg