Камера на Живо от Центъра на Разлог

Добавката за професионален опит и стаж се запазва, продължаваме да плащаме кеш до 10 хиляди лева

Добавката за професионален опит и стаж се запазва, а темата за нейното отпадане не е в дневния ред на правителството. Това стана ясно, след като премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов се срещнаха с шефовете на двата големи синдиката КНСБ и „Подкрепа“.

Така остава увеличението с 0,6% на година към заплатите на държавните служители за натрупан стаж, въпреки мнението на бизнеса, че това е дискриминация към по-млади и по-квалифицирани служители, предаде Нова телевизия.

Припомняме, че миналата седмица темата скара депутатите след изказване на Симеонов, че добавката за стаж трябва да отпадне. Днес той се извини за думите си и подчерта, че това е негово лично мнение, а не позиция на правителството.

Таванът на кешовите разплащания си остава 10 хиляди лева, колкото беше и досега. Това стана ясно, след като парламентът отхвърли на второ четене предложението на ГЕРБ той да бъде свален на 5 хиляди лева.
Управляващите коригираха и предишното си настояване границата да падне на 1000 лв., но и редакцията им бе отхвърлена още на заседание на бюджетната комисия миналата седмица, съобщава Канал 3. Последва и бламирането на пленарната зала при гласуването на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

„Няма да ограничим и създадем затруднения на обикновените хора, а на хората, чиито джобове са пълни с кешови пари, които са дошли там от сивата икономика, защото са получили заплатите си на черно“, опита да защити прага от 5 хил. лв. Менда Стоянова по време на дебатите. „Сега е Видовден, колеги, когато гласуваме ще се види кой е „за“ нелоялната конкуренция, защото сивата икономика я захранва и оттам удря малкия и средния бизнес, кой е „за“ парите в кеш в джобовете на бизнесмените“, предизвика тя депутатите.

Борбата със сивата икономика не е борба с кеш, отговори й социалистът Таско Ерменков. Този срамен пазарлък продължава прекалено дълго. В основите са банките, които са „свещените крави“, разгневи се Павел Шопов от Патриотите. Менда Стоянова репликира, че са 15 държавите, в които има ограничение на плащанията в кеш. В 13 от тях таванът за разплащанията е до 3 хил. евро, а в останалите две – до 2500 евро, обясни шефката на бюджетната комисия.

Източник TrafficNews.bg