Камера на Живо от Центъра на Разлог

Дойчин Василев: Спасението на Боян е да се е окопал в снега

Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би било много трудно да оцелее. Това предупреди един от най-опитните ни алпинисти – Дойчин Василев, цитиран от Фокус. Изявлението му беше по повод на информацията, че Боян Петров участвал в експедиция в Хималаите, е в неизвестност от 3 май. Самият Василев е последния българин, атакувал Шиша Пангма. Заедно с д-р Карина Сълова стигат до 8008 м.

На въпрос каква е вероятността Боян Петров в момента да се намира на безопасно за него място, Василев отговори, че е много малка. „Теренът горе, на 8000 м., е такъв, че няма къде да се подслони, ако е лошо времето и ако духа много силен вятър. Просто ако той не се окопае в снега да се скрие като мишка в някоя дупка, за да оцелее, трудно би било. Повече се опасявам да не е попаднал на някое лавинно опасно място и евентуално да е пострадал от някоя от лавините, които там много пъти са погребвали други алпинисти“, каза още той.

Василев обясни, че при такива изкачвания би трябвало да има поне един човек, с когото алпинистът постоянно да поддържа връзка, както и да има връзка и с Китайската асоциация по алпинизъм. „Въпросът е и финансов, тъй като всяка спасителна операция трябва някой да я плати. А не мога да предполагам доколко той е организирал това. Но при всички случаи, като са минали няколко дни, той е в критична ситуация и трябва бързо да се действа. Евентуално биха се разтичали други алпинисти, които са по маршрута, и от човешка гледна точка да се опитат да му помогнат“, коментира Василев и уточни, че всичко зависи от тези, които са на терена – по думите му има нации, които се хвърлят веднага да помогнат, но има и такива, които пренебрегват подобни ситуации.
„Искам да съм оптимист, да му стискаме палци на Боян и дано да се появи жив и здрав. Но аз съм бил свидетел и на други развития, не искам да давам черна прогноза, но след няколко дневно отсъствие обикновено изходът е летален“, каза още Василев.

Най-рано утре може да тръгнат хора, които да търсят Боян Петров. Това обяви съпругата му Радослава Ненова пред Би Ти Ви, но подчерта, че изрази оптимизъм и увереност, че той е взел правилното решение.

Както вече е известно българският алпинист е в неизвестност от 3 май по склоновете на 8-хилядника Шиша Пангма. Новината първо обяви жена му, а след това бе потвърдено и от Министерството на външните работи. Той за последно е бил забелязан с бинокъл от базов лагер на височина от около 7500 метра (върхът е 8027 м).

На 6 май членове на експедицията, с която той е пристигнал в Хималаите са се изкачили до лагер 3, където са открили палатката и спалния му чувал – нещо, което не е необичайно, да се остави тежката част от екипировката на последния лагер преди изкачването. Те са пристигнали в лагера като част от своето изкачване, но веднага след това са слезли заради лошото време. Самият Петров е тръгнал един ден преди тях, което означава, че в момента, в който другите алпинисти са пристигнали в лагер 3, е възможно той да е бил по склоновете на Шиша Пангма и да изкачва върха и да се е върнал, след като колегите му са се оттеглили надолу.

„Те са решили да не остават, защото времето им се е сторило тежко. Той – вероятно заради лошото време или нещо друго, не е могъл да слезе. Сателитният му телефон е долу в базовия лагер, така че не могат и да го чуят“, каза Радослава Ненова.

„За такава височина е много дълъг период от време, там всичко трябва да е бързо, но пък останалите от експедицията казаха, че в един по-долен лагер има достатъчно храна, кислород – всичко за оцеляване, така че си представям, че просто може би е стигнал до този лагер и чака да се оправи времето, за да слезе още по-надолу“, отбеляза тя.

Чрез думите си Ненова опроверга и появила се за кратко информация по-рано днес, че Петров е звънял от сателитния си телефон на свой колега алпинист рано вчера сутринта. Става въпрос за пропуснато повикване, а Ненова обясни във Фейсбук, че телефонът в момента е в базов лагер и на него отговаря друг алпинист – украинец.

„В момента се опитвам да организирам спасителна акция, която е възможно най-рано да тръгне утре, пак заради времето. Сигурно е, че Боян е взел най-добрите решения, за да оцелее, така че вярвам в добрия изход на цялата ситуация“, допълни Радослава Ненова.

„Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре“, каза още съпругата на Боян Петров.

Източник standartnews.com