Камера на Живо от Центъра на Разлог

До дни ще бъде обявена национална грипна епидемия

Предстои у нас да бъде обявена национална грипна епидемия. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. От днес и в област Монтана е обявена епидемия. До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации. Освен в Дупница и Сапарева баня, остават извънредните мерки срещу грипа в 7 общини – Сопот, Карлово, Куклен, Карнобат и Сунгурларе.

Само за два дни новият грипен вирус “Канзас” успя съществено да надмине по брой заразени т.нар. свински грип. Това са двата щама, които основно циркулират в страната. Според данните на Центъра по заразни болести вече почти сме наваксали закъснението на началото на епидемията.

“Първоначално повече закъсняваше развитието, сега някъде с около 10 дена в сравнение с миналата година. Пикът на епидемията вече се очаква в началото на февруари – показателно е, че в момента над 50 % от всички изследвани проби са положителни за някой от грипните вируси. За първи път тази година се наложи на места да бъде обявявана грипна ваканция в училища преди в града да има грипна епидемия”, заяви Ангел Кунчев – главен здравен държавен инспектор пред БНТ.


Поръчайте книгата „Да запазим българското“ от този линк!

На ръба на грипната епидемия са областите Бургас, Сливен, Пловдив, Кюстендил и Хасково.

България вече е поръчала тестове за установяване на новия китайски коронавирус, съобщи главният здравен инспектор. Ангел Кунчев препоръча на пътувалите в чужбина, които имат някакви симптоми на грип, да уведомят лекуващия си лекар.

Източник: blagoevgrad.eu