Камера на Живо от Центъра на Разлог

До 2050 година домакините остават без работа

domakinyaЧесто се казва, че работата на една домакиня никога не свършва. Досега може и да е било така, но изглежда, че дните на готвене, чистене и грижа за децата може да са преброени.

През 2050 година традиционната роля на домакинята ще бъде морално остаряла, защото роботи ще изпълняват всичките тези трудни задачи около поддържането на дома.

Твърдението е на футоролога д-р Иън Пиърсън. Той прогнозира, че в най-скоро време ще бъдат създадени мебели, които се адаптират по формата на човешкото тяло, дрехи, които се чистят сами, и дори покритие за стени, което се сменя за миг по желание на собственика им.

Едва век след като техническата революция улесни жените от тежката домакинска работа, изкуствено създадени интелигентни андроиди ще работят по домовете, което ще даде възможност на домакините да прекарват повече време в забавление и по-малко да се трудят около тежката работа по поддържането на дома.

Колкото по-напреднала става технологията, толкова повече можем да се съсредоточим в това да сме хора, казва д-р Пиърсън. Ученият съветва технологичните фирми да се съсредоточат в тази насока в произвоството си. Той прогнозира, че след 34 години на домакините – мъже или жени, вече няма да им се налага да робуват на печката у дома.

Според него роботизирани фурни ще приготвят вечерята по желание на собственика, който ще я поръчва чрез мобилно устройство директно от работното си място. Също така роботи ще поръчват продуктите от магазина, а специални UV лампи ще унищожават бактериите и праха по кухненския плот.

През 2050-та година технологията ще увеличи свободното време на хората с 80 процента благодарение на емоционално интелигентни роботизирани домашни прислужници, уверява Пиърсън.

Вече има напреднали разработки на самопочистващи се платове, което ще намали до минимум нуждата от пране на дрехите. Отделно от това се работи и върху специални дронове, в които ще се програмира учебният план на децата. Така машините ще могат да водят и взимат хлапетата от училище, докато родителите се занимават с нещата, за които така и не им остава време.

Хората не трябва да работят толкова. С новите технологии те ще имат по-хубав начин на живот с повече време за релаксация, каза в заключение Пиърсън.

Източник Ezine.bg