Камера на Живо от Центъра на Разлог

Европа след референдума: Черен ден за Турция. Опозицията атакува резултатите от допитването

Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви, че резултатът от референдума в Турция вероятно ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Курц посочи в Twitter, че резултатът показва „колко разделена е страната“. „Сътрудничеството с ЕС ще стане дори по-трудно“, прогнозира той.

Според предварителни неофициални резултати 51,41 процента от турските избиратели са подкрепили вчера промените в конституцията, които ще предоставят широки пълномощия на президента, докато 48,59 на сто са гласували против измененията.

Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП, заяви, че президентът Ердоган разделя страната си, а съпредседателят на групата на елените Ска Келер каза, че резултатът е „унищожителен удар за демокрацията в Турция“.

Пред германската телевизия ZDF Манфред Вебер заяви, че Турция се движи в грешна посока, насочвайки вниманието към масовите уволнения след опита за преврат през юли и хвърлянето в затвора на журналисти и държавни служители.

„Сега, когато Турция очевидно е поела в грешна посока от европейска гледна точка, ние трябва да оценим отново нашите отношения, и конкретно това означава, че преговорите за присъединяване на Турция, които все още водим, не може да бъдат продължени“, заяви Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

Високопоставеният представител на Германската социалдемократическа партия Аксел Шефер коментира, че мнозинство, постигнато при демократично гласуване, може да се обърне против самата демокрация, като припомни изборите през 1933 г. в Германия, когато се надига подкрепа за нацистите на Адолф Хитлер.

Лидерът на германските Зелени Джем Йоздемир, който е от турски произход, посочи в Twitter, че това е „черен ден за Турция“, но допълни, че „почти 50 процента са гласували за демокрация и против диктатурата“. „Ние заставаме на тяхна страна“, посочи Йоздемир.

Беатрикс фон Щорх, европейски депутат от антиимигрантската партия Алтернатива за Германия, призова в Twitter „всички турци с германски паспорт, които са гласували в подкрепа на ислямска диктатура в Турция“, да напуснат Германия.
Германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е важно да се запази спокойствие, какъвто и да е резултатът от вота, предаде Асошиейтед прес.

Петер Алтмайер, началник на политическия кабинет на канцлера Ангела Меркел, каза, че трябва да се изчакат официалните резултати преди да бъде правен коментар, съобщава Ройтерс.

Запитан дали гласуването е било свободно и демократично, Алтмайер заяви пред телевизия ARD, че германското правителство ще обсъди резултата, след като наблюдателите дадат оценка дали гласуването е било честно. По думите му германското правителство ще уважи резултат, който е дошъл от свободни и демократични избори.

„С оглед на близките резултати от референдума и важните последици от конституционните промени, ние също така призоваваме турските власти да търсят възможно най-широк национален консенсус при тяхното прилагане“, се посочва в изявлението на Европейската комисия.

Като цитира съвместното изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан, агенция Асошиейтед прес посочва, че лидерите на ЕС са реагирали предпазливо на резултата от турския референдум.

В изявлението се посочва още, че ЕС очаква доклада на международните наблюдатели за процеса на гласуване и за твърденията за нередности.

Юнкер, Могерини и Хан посочват, че конституционните промени и тяхното влизане в сила „ще бъдат оценени в светлината на задълженията на Турция като страна кандидат за членство в ЕС и като член на Съвета на Европа“.

Турският опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу заяви, че няма да приеме победата на лагера „да“ на проведения вчера в Турция референдум.

Лидерът на Народнорепубликанската партия смята, че референдумът за промени в конституцията е доказал липсата на консенсус в обществото.

„Минимум 50 процента от населението на Турция казва „не“ на промените в конституцията, така че резултатите от това гласуване не може да бъдат вариант на обществен консенсус“, заяви пред журналисти в Анкара Кемал Кълъчдароглу. Той посочи още, че „референдумът е протекъл при нечестни и неравни условия“.

„Всички трябва да спазват буквата на закона, но хората от лагера на привържениците на промените преминаха границите на законността. Със своите действия Централната избирателна комисия направи това гласуване крайно спорно, даде повод за съмнение в неговата легитимност“, каза Кълъчдароглу, имайки предвид решението на Висшата избирателна комисия да приеме за валидни бюлетини, които не са подпечатани от официалните й представители.

Опозиционната прокюрдска партия в Турция заяви, че резултатът от референдума за предоставяне на широки правомощия на президента ще остане неясен до произнасянето на Висшата избирателна комисия по жалбите за изборни нарушения, предаде агенция Ройтерс.

Резултатът от референдума е ясен сигнал, че не може да бъде постигнато съгласие в обществото. Нашите съпредседатели са в затвора, референдумът се проведе в условията на извънредно положение, а други потиснически действия хвърлиха сянка и проблем с легитимността на вота, заяви пред журналисти говорителят на Демократичната партия на народите Осман Байдемир.

Демократичната партия на народите е против промените в конституцията, които бяха подложени на референдум вчера, напомня Асошиейтед прес. От партията обявиха, че планират да оспорят две-трети от бюлетините.

Протестиращи в няколко квартала на Истанбул тропат с тенджери и тигани от прозорците в знак на протест срещу резултатите от референдума.

Според предварителните неофициални резултати, при преброени 99 процента от бюлетините, в подкрепа на промените в конституцията са гласували 24,9 милиона души, а против промените – 23,6 милиона. Избирателната активност е била 86 процента.

Източник E79 News