Камера на Живо от Центъра на Разлог

Един загинал и 10 ранени при трусовете в Италия

zemetrasitalyЕдин човек е починал от уплах по време на земетресението в Италия. Други десет са пострадали, предаде БНР. Стотици са останали без подслон и ток.

Евакуирани са болници и затвора в Камерино. Материалните щети са големи – срутени и сериозно пострадали са сгради и църкви и исторически центрове.

Най-сериозно засегнати са селищата Пречи, Висо,Усита и Камерино. По пътищата между областите Умбрия и Марке са паднали големи скални и земни маси и някои села останаха изолирани през нощта.

Много хора – 200 души само в Усита както и в други селища, прекараха нощта на вън, по улици и площади или в автомобилите си, защото за броени часове не бе възможно създаването на палаткови лагери, но Гражданска защита и местните органи се грижат дисконфорта да не е толкова осезаем. Където е възможно, се ползват структури за подслон. Времето бе много лошо с проливен дъжд. Едно допълнително изпитание за потърпевшите и за всички видове спасителни екипи, които влязоха в действие веднага след първия трус между областите Умбрия и Марке с магнитуд 5,4 по Рихтер около 19,11 часа местно време.

Вторият по-силен трус бе три часа по късно със сила 6,1 в област Марке, a уторичните трусове продължиха цяла нощ като 10 от тях са със мигнитуд над 4 по скалата на Рихтер.

Тъй като първият уплаши хората, голяма част от тях при втория бяха навън с усещането, че планините около тях се движат. Земетресението бе усетено в Рим и най-вече откъм Адриатическата половина на Апенинския полуостров чак до Южен Тирол. Днес училищата в Умбрия и Марке са затворени. Трусовете продължават.
Вътрешният министър Анджелино Алфано лично поддържа връзка с Гражданска защита. Спасителни екипи вече действат в засегнатите райони. Затворени са пътища заради срутвания, спрени са влакове за извършване контрол по жп линиите.