Камера на Живо от Центъра на Разлог

Една трета от шофьорите карат пили

alkoholkluchЕдна от най-често срещаните причини за катастрофи е употребата на алкохол от шофьорите, сочат данните на полицията.

Според информация на отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ само до края октомври през 2016 г. в страната са установени 14 762 водачи, шофиращи автомобила си под въздействието на алкохол, като при близо половината от тях употребеното количество е над 1.2 промила. Това са почти 10% повече от нарушенията за цялата 2015 г.

Данните са цитирани от производителя на бира „Каменица“, който и тази година провежда кампания „Алкохолът е лош шофьор“.

Проведеното през тази година национално представително проучване за навиците и нагласите на българските шофьори, осъществено от Gemius, показва, че около 77% от българите категорично се обявяват срещу шофирането след употреба на алкохол, но една трета (32%) от шофьорите са били зад волана след консумацията му.

Основната причина, която 64% от респондентите изтъкват за това, е, че по тяхна преценка алкохолът, който са изпили, е под допустимото количество. Следващата най-популярна причина е липсата на алтернативен превоз, с който да се приберат след консумацията на алкохолни напитки (20%).

Основен фокус тазгодишната кампания „Алкохолът е лош шофьор“ поставя върху отношението на околните към водачите, които се качват в колата след употреба на алкохол. Близо 80% от българите приемат шофирането в нетрезво състояние за недопустимо, но въпреки това повечето участници в проучването биха запазили известен неутралитет, ако техен познат иска да кара, след като е консумирал алкохол.

Около 24.2% твърдят, че биха направили всичко възможно да спрат шофьора, като по-голямата част от хората заявяват, че избягват да се намесват в личния му избор. Точно 60% от анкетираните обаче са твърдо убедени, че е необходимо да се въведе наказание за пътник в кола, управлявана от шофьор, употребил алкохол.

Около една трета (30.4%) от участниците в проучването смятат, че най-голямо влияние върху шофирането в нетрезво състояние може да окаже размерът на санкциите. На второ място анкетираните посочват страха за живота им и живота на околните – 23.4%. В същото време 45.9% смятат, че липсата на строг контрол е основната причина за шофиране в нетрезво състояние, а почти 18% мислят, че причината е в корупцията.

Голяма част от анкетираните – 18.7%, смятат, че нищо не може да окаже влияние върху шофьорите да не карат след употреба на алкохол.