Камера на Живо от Центъра на Разлог

Екоексперти не откриха змийско леговище в село Баня

riosvДвама експерти от РИОСВ- Благоевград бяха изпратени в Баня, за да открият змийското леговище, което от няколко дни плаши живеещите на улица „Първа“ в селото.

Мисията им обаче премина без успех, тъй като при огледа не бе намерено нито едно влечуго.

Оборудвани с торби и куки, експертите претърсиха имота на Елена Дундалов, където според жителите е леговището на змиите. Претърсени бяха и намиращите се в съседство имоти, обрасли с треви и тръни, парка в селото, както и местата, където може да са се скрили влечугите. На място дойдоха и хора, живеещи на улица „ Първа“, които показаха къде точно са виждали змиите и споделиха, че почти няма къща в която да не са срещали неканени гости.

Росен Алексов, експерт в РИОСВ-Благоевград, обясни, че по това време на деня змиите се крият на по-хладно и сенчесто място и излизат привечер.

„Площта е голяма, обрасла е с много висока и гъста растителност и ние само можем да гадаем къде е гнездото на змиите“, обясни още той.

Алексов даде препоръки и на кмета на Баня Мария Юрганчева, която също бе на мястото по време на огледа, проблемният район да бъде почистен от тревите и храстите. Тя заяви, че още на следващия ден ще изпрати група хора да окосят, почистят и третират проблемната площ, като не скри притеснението си, че някой може да пострада, но за момента друго не може да се предприеме.

Собственикът на един от обраслите с треви имоти, който е руснак, също е уведомен за проблема и е поел ангажимента да го почисти.

След като огледът приключи и не бе заловена нито една змия, хората си тръгнаха разочаровани и със страх, че всеки от тях може да бъде жертва на опасните влечуги.

Източник DarikNews.bg