Камера на Живо от Центъра на Разлог

Еколози: Багери копаят в Национален парк Пирин, трупат камъни от дъното на реката отстрани

banskozopb

Снимка forthenature.org

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреждава, че след поройните дъждове, предизвикали потоп под Пирин, имуществото на хората и инфраструктурата са все така уязвими, а част от предприетите действия създават рискове.

Придошлите води на река Глазне, отнесоха част от ски пътя от Бъндеришка поляна до Банско по време на големите валежи на 9-ти ноември. След това в Национален парк Пирин влезе тежка техника, предупреждават природозащитниците. Така уж гледаната по лупа ски зона отново прилича на строителна площадка, пише forthenature.org.

В последните дни необезпокоявани багери модифицират речното корито в Национален парк Пирин, което е забранено от Закона за защитените територии. Всяко вмешателство по реките следва да е било надлежно разрешено от Басейнова дирекция, но информация за издадено разрешително не се открива на сайта й. Припомняме, че държавните органи са констатирали, че и други корекции на реки и мостове са извършвани в ски зоната без предварително разрешение.

Друг съществен проблем е фактът, че багерите изгребват камъни от дъното на реката и ги натрупват отстрани под формата на диги, за да защитят спорната ски писта. По този начин не просто се унищожава естествения характер на природата, но и речното корито е изложено на по-силна ерозия. Скоростта на водата се увеличава и тя по-бързо ще стига до града. Така същият проблем с наводненията ще се явява отново и отново при по-високи води.

Междувременно камиони и тежка техника насипват, разширяват и заравняват ски пътя, за да го възстановят, но и за да направят импровизирани диги от натрупани камъни и пъни. Справки на институциите показват, че изграждането на тази ски писта с ширина около 20 м и дължина 5219 м на мястото на съществуващата туристическа пътека (с ширина 7 м) не е предвидена в плана за управление на Национален парк Пирин и никога не е разрешавана.

Преди 5 години геодезична проверка на Министерство на околната среда и водите в ски зона Банско показа, че дори определената през 2004 г. от концесионера проектна площ за ски пътеката от 4,39 хектара (т.е. ширина 7 м) е надхвърлена над два пъти до около 10 хектара (т.е. ширина над 15 м). Тогава проверката на екоминистерството показва, че освен тази ски писта, неправомерно разширени за сметка на гората във водосбора на Бъндеришка река са и други съоръжения в ски зоната. Общото завишение на концесионната площ е оценено на над 65 хектара.

Вече е факт, че изсичането на вековните гори и унищожаването на естествените речни корита в Национален парк Пирин създава условия за наводненията в Банско при поройни дъждове. За сравнение, следи от скорошни порои не са установени в дерето на съседната Демянишка река, въпреки нейния не по-малък водосбор. Заедно с Бъндеришка река тя се влива в река Глазне малко над града.

За да работи тежката техника, са необходими разрешителни по Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. В този случай, дори тайно да са издадени такива разрешителни, това противоречи на забраната за корекции на реки в Национален парк Пирин и за строителството на ски писта, която не е предвидена в концесионния договор и в плана за управление на парка. Тогава защо се прикриват нарушенията и не се оказва законов контрол върху строителството там?

Ясно е, че възстановяването на спорната ски писта е важно да се направи преди откриването на новия сезон. Но начинът, по който се прави, не гарантира безопасност и превръща тази част от Национален парк Пирин в поредното място, където законите са само на хартия и се създават условия за нови проблеми в бъдеще.

Междувременно, вместо да забранява изрично посегателства над планината, готвеният нов план за управление на Национален парк Пирин предвижда увеличение на зоните, в които е разрешено строителство с 12,5 пъти и отваряне на 60% от територията му за ползване на дървесина.*

В момента тече международна кампания за опазването на Национален парк Пирин, като всеки може да се разпише на: https://makeyourmark.panda.org/bg/pirin

Източник forthenature.org