Камера на Живо от Центъра на Разлог

Еколози vs. правителство – рунд пореден: Кой разпространява фалшиви новини за решението на ЮНЕСКО за Пирин?

Българското правителство разпространява фалшиви новини за решението на ЮНЕСКО за Пирин, заявиха от екокоалиция “За да остане природа в България”.

Решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин, което беше прието, казва на българското правителство да спазва законите, да изпълнява решенията на българския съд и преди каквото и да е развитие в националния парк, да прави екологична оценка. Това решение е унизително, а не повод за гордост за управляващите. Валери Симеонов с невиждан досега политически натиск успя да накара Комитета на ЮНЕСКО да оттегли категоричното експертно обвиняване към българското екоминистерство за неизвършените досега екологически оценка на изменението на настоящия и на новия план за управление на Пирин. Същевременно не беше променено твърдото мнение на ЮНЕСКО за необходимостта от тези оценки, коментира коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Коалицията „За да остане природа в България“ изразява своето възмущение от фалшивите новини на българското правителство:

Комитетът на ЮНЕСКО по никакъв начин не е разрешил строителство в Национален парк Пирин, нито е позволил разширяването на ски инфраструктурата.

Комитетът на ЮНЕСКО никъде не заявил да не се извършва екологична оценка, а да се оценяват парче по парче всички инвестиционни предложения за нови ски съоръжения.

Българското правителство е похарчило огромен обществен ресурс, за да убеждава международната общност чрез 11 държави извън Европейския съюз за необходимостта от по-нататъшно унищожаване на Национален парк Пирин в интерес на икономически кръгове, скрити зад офшорни компании, накратко – олигархия. А българското правителството можеше да служи за пример за отговорно отношение и за опазване на природното наследство на Пирин в интерес на цялото общество.

Ето защо коалицията „За да остане природа в България“ за пореден път настоява за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов. За това настояваме още от първите протести в защита на Национален парк Пирин след правителственото решение от декември 2017 г.
Комитетът на ЮНЕСКО настоява за спешно провеждане на екологична оценка на всякакъв вид развитие в Национален парк Пирин и прилагане на стратегическо планиране, а не решения на парче. Тази екологична оценка трябва да включва и специфична оценка на потенциалните въздействия върху „изключителната световна ценност на обекта“, включително на потенциално развитие в обекта или неговата буферна зона (тя включва ски зоните Банско и Добринище).

Комитетът на ЮНЕСКО посочва, че за устройството на територията във връзка с промените в действащия план управление на Национален парк Пирин от декември 2017 е необходимо спешно да се направи екологична оценка, преди да се одобряват каквито и да е било нови дейности и проекти за развитие в буферната зона на обекта (тя включва ски зоните Банско и Добринище).

Също така препоръчва България да не пристъпва към каквито и да е други промени в действащия план за управление на Национален парк Пирин, докато не приключи процедурата за екологична оценка на неговия новия план за управление, който в момента е в съда.

Комитетът на ЮНЕСКО отказва да вземе решение по валидността на промените от декември 2017 г. в действащия план за управление на парка и оставя съда в България да реши този казус.

Вчера бе разпространено мнението на Валери Симеонов, което е в противовес на казаното до тук

ЮНЕСКО ни подкрепя за втори лифт в Банско

ЮНЕСКО подкрепя решението на кабинета за ски зоната в Банско в рамките на национален парк Пирин. Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов на извънреден брифинг в Министерския съвет след завръщането си от сесия на организацията в Бахрейн. Да се направи екооценка на ски съоръжението, а не на целия парк е решението на международната организация.

Валери Симеонов уточни, че първоначалното решение на ЮНЕСКО било против ски зоната, но благодарение на усилията на цялата българска делегация в Бахрейн тези дни ЮНЕСКО коригира позицията си и дава зелена светлина за изграждането на втори лифт на Банско.

„ЮНЕСКО разпореждаше на държавата България да не изпълнява решение на Министерски съвет и ако беше прието, щеше да е „звучен шамар“ върху самото правителство и като цяло върху България“, посочи вицепремиерът.

„С новия текст, който съгласувахме с колегите от останалите държави, фактически се разрешава на територията, която се води буферна зона от гледна точка на категоризацията на ЮНЕСКО, да се изгради спортното съоръжение. С приетото решение на ЮНЕСКО се иска българското правителство да се въздържа от нови решения за строителство, докато не излезе определение на Върховен Административен съд, доколко е законно искането за екооценка на новия план за управление на природния парк“, поясни Симеонов.

На последното си заседание миналата година кабинетът прие решение да се изгради втори кабинков лифт на Банско, припомня радио „Дарик“. Това предизвика недоволството на екологични организации, които по думите на Валери Симеонов и сега се опитвали да въздействат на ЮНЕСКО да не взима решения, с които на практика да даде път за развитие на ски зоната в Банско.

Валери Симеонов ще настоява за постоянен представител на България в ЮНЕСКО, какъвто в момента няма.