Камера на Живо от Центъра на Разлог

Екстра килограмите правят мъжете по-здрави. Вижте защо

dietadebelАвторът на изследването Ричард Брибанкс е професор по антропология и преподавател в университета Йейл. Според него ефектът на екстра килограмите се дължи на намаляващите нива на тестостерон, процес, който е характерен за по-възрастните мъже.

Ефектът от по-ниските нива на хормона е загубата на мускулната маса и увеличаването на мастната маса. Тази промяна не само кара представителите на силния пол да отскочат до магазина за по-удобни панталони, но променя цялостния хормонален баланс, което води до неподозирани ефекти, казва Брибанкс.

С всяка изминала година при мъжете има промяна в нивата на тестостерона и респективно на съотношението мускули – мазнини. Малко хора обръщат обаче внимание на сложната връзка между мазнините и мускулите в тялото, що се отнася до стареенето, казва още той.

Според професора, докато в младите и номадски години на един мъж трупането на мазнини е вредно, то с напредването на годините монетата се обръща и трупането на мускули става опасно. Разбира се, не става въпрос за екстремно трупане на мазнини, което може да застраши живота, а за такова, което е в границите на нормалното.

Новото изследване показва, че тестостеронът участва в процеса на стареене по неподозиран начин. С неговото намаляване се увеличава животът на човека. Като доказателство за това Брибанск представя кастратите от миналото и хората, които по една или друга причина са загубили един или двата си тестиса – органите, където се произвежда тестостеронът. Данните показват, че това увеличава живота средно с 10 до 15 години.

Професорът не може все още да обясни какви са точните причини за този впечатляващ ефект. Но ученият предполага, че ниските нива на хормона повишават способността на организма да се бори с инфекциите, намалява риска от развитие на рак на простата и нормализира сърдечносъдовата дейност при мъжете.

Разбира се, намаляването на тестостерона има и нежелани ефекти като влошаване на конгнитивната функция, намаляване на подвижността и сексуланата функция. Характерни са и по-ниските нива на енергия.
Факт е, че спадът в нивата на хормона има своите предимства и недостатъци. Екстра килограмите обаче, които се оформят в тялото на мъжа, му дават необходимата енергия, с която той може да се справи с тези процеси. Така че те не трябва да плашат, стига да не им позволяваме да бъдат прекалено много, казва в заключение професор Брибанск.

Източник Ezine.bg