Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ето кой е най-дългият прав път по вода и суша

Коя е възможно най-дългата отсечка, по която кораб може да плава по права линия на Земята? Изследователите сега отговориха на този въпрос. Също и кой е най-дългият сухоземен път.

Всичко започна през декември 2012, когато в уебсайта Reddit беше заредена карта, показваща 32 000 километрова отсечка, водеща от Пакистан до Камчатка. Това беше описано като „най-дългата права линия“, по която може да се плава, без да се стигне до суша. Това написа Патрик Андерсън, който представи картата.

Това, което липсваше, беше обяснение, защо точно този маршрут е най-дългият път по вода, по който корабите могат да плават по права линия. Доказателството за това сега трябва да е намерено от двама изследователи от Индия и Ирландия. Роан Чабуксуар и Кушал Мукхерджии смятат, че са разрешили задачата с помощта на специално създаден софтуер, който избира възможния маршрут измежду много други.
Резултатът: представеният преди 6 години от Андерсън път действително е най-дългият. Отсечката е с дължина 32089,7 км. На двуизмерна карта маршрутът се вижда като S образна линия – но това се дължи на проекцията.

image-1283592-galleryV9-rczh-1283592