Камера на Живо от Центъра на Разлог

Ешерихия коли във водата на Татарската чешма на „Предел“?

Ешерихия коли откриха във водата на Татарската чешма в местността „Предел“ експерти от Районната здравна инспекция в Благоевград, съобщи БНР.

При проверка здравните инспектори са констатирали силно завишение на колиформи – 67/100 куб. см и ешерихия коли – 4/100 куб. см. На община Разлог, в чието землище е обектът, е издадено предписание за незабавно спиране на водата, което е изпълнено. Изискана е и задължителна дезинфекция на тръбите след водохващането.

Чешмата в местността „Предел“, в непосредствена близост до която са паметникът „Илинденци“ и параклисът „Св. Иван Рилски“, отговаря по показатели – химични и микробиологични. Тя е знакова, тъй като хиляди преминаващи по пътя Благоевград – Гоце Делчев пълнят туби с вода от нея.
Още един обект е изследван в местността Предел. Това е чешмата при паркинга, която се намира в близост до заведение за хранене. При взетите проби преди две седмици бе установено, че водата там не отговоря по показатели цвят, вкус, мътност и желязо. „Резултатите от повторното изследване показват, че питейната вода вече е годна за употреба, показателят желязо, който бе завишен, е приемлив – 200 мкг/л”, поясни инж. Янчева.

Източник Радио Благоевград