Камера на Живо от Центъра на Разлог

Жените – страшни пияници, пият колкото мъжете

alkojenaЖените в развитите държави почти са постигнали равенство с мъжете, когато става дума за пиенето на алкохол. Анализът на 4 милиона души, родени между 1891 и 2001 г., показва, че последното поколение е заличило тенденцията пиячите и страдащите от здравословни проблеми от алкохола да са мъже.

Проучването е основано на 68 статистически изследвания и е фокусирано предимно върху статистика от Северна Америка и Европа, подчертава британската медия.

Проучването на Университета на Нов Южен Уелс в Австралия показва, че преди 100 години 2.2 пъти повече мъже спрямо жените е било вероятно да пият изобщо. Три пъти повече мъже са пиели на ниво, което предизвиква проблеми. Около 3.6 пъти повече мъже е било вероятно да развият заболявания, свързани с алкохола, като цироза на черния дроб например.

Поведението на родените в края на ХХ век променя драстично тези пропорции. Днес вече мъжете е само 1.1 пъти по-вероятно да пият, 1.2 пъти пият опасно и 1.3 пъти е вероятно да развият здравословни проблеми.

Основна причина за наближаването на паритет е значителната промяна в мястото на жената в обществото, производството и разпределението на доходите. Но освен това алкохолът днес е много по-лесно достъпен, а производители и търговци напоследък все повече обработват жените и момичетата с рекламни и маркетингови кампании.

„Пиенето и болестите, свързани с алкохола, в исторически план са били възприемани като явление сред мъжете. Това проучване поставя под въпрос подобно възприятие и твърди, че жените – и особено младите – трябва да бъдат обект на съзнателни усилия за намаляване на въздействието от алкохола и последващите вреди“, се казва в текста.

Авторите призовават лекарите да отделят особено внимание на младите, защото изравняването е основно при тях и последиците от пиенето трябва да се следят с навлизането им в 30-те или 40-те години от възрастта им.

Източник Дартс Нюз