Камера на Живо от Центъра на Разлог

Жертвите на атентата в Истанбул вече са 50, към момента няма данни за пострадали българи

atentatturВисокопоставен турски държавен служител твърди, че жертвите на атентата на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул са около 50, предава извънредно Асошиейтед прес. Според неназования служител, нападателите са били четирима.

Всички първоначални признаци дават основание да се смята, че организаторът на атентатите е терористичната групировка „Ислямска държава“.

Както заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, който пристигна в Истанбул на мястото на атентата, в резултат на терористичното нападение са били убити 36 души. Според него сред пострадалите може да има и чужденци. По-рано министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че броят на ранените е 147 души.

До този момент няма информация за пострадали български граждани при атентата на летището „Ататюрк“ в Истанбул. Това потвърди тази сутрин българският посланик в Турция Надежда Нейнски пред Нова телевизия.

„До този момент няма информация за пострадали български граждани. Не са ни търсили за съдействие през нощта“, каза тя. Нейнски коментира, че единствено около 2-3 часа четирима студенти, които са кацнали с полет в Истанбул, са се обадили в Генералното консулство и са потърсили съдействие.

„Били са настанени от властите в хотел, който не са можели финансово да си позволят. Човек от консулството им е помогнал да се настанят и да прекарат нощта в хотел, който е бил по техните възможности и им е съдействал“, обясни тя.

„Значително увеличаване от първоначалните данни. Тече полицейско преследване и в момента това е, което е съобщено“, каза още Нейнски, допълвайки, че по информацията, с която разполага турското правителството е, че най-вероятно става дума за атентат на „Ислямска държава“.

Посланикът ни припомни, че ситуацията в Сирия продължава да бъде много сериозна. „Политиката, която провежда Турция – „Ислямска държава“ вижда в нея поддръжник на светското и на прозападното. Още повече, че Турция е член на НАТО. Тя е един от обектите, които напоследък при активизирането на „Ислямска държава“ е с повишена опасност“, заяви още тя. Надежда Нейнски допълни, че летище „Ататюрк“ прави впечатление за добре охранявано. „Има постоянни патрули – полицейски и военни“, аргументира се дипломатът.

Източник BNews.bg