Камера на Живо от Центъра на Разлог

Забравили сте как да живеете, мили хора

„Това, което ме удивлява в хората днес е, че похабяват здравето си, за да правят пари. После харчат парите си, за да си върнат здравето. Толкова се тревожат за бъдещето, че не могат да се насладят на настоящето. Просто… забравили са как да живеят“. Това е казал роденият на днешната дата Далай Лама.

Споделяме неговите думи не защото нямаме достатъчно български примери, с които да припомним какво всъщност е важното в този живот, а защото искаме да покажем, че въпреки всичко в света има една движеща сила, споделяна от различните религии по земното кълбо, но по различен начин. Вярно е, че практиката „Разделяй и владей“ винаги е била успешна за този, който я прилага, но никога не е имала траен успех. Даже напротив – винаги се е обръщала против „ментора“ си в даден момент. От години насам все повече хора, залагащи на умствения си багаж, за да оцелеят, разбират, а и се опитват да вменят на останалите, че парите са просто едно важно средство за оцеляване, но не са всичко в този живот.

Дали защото той се е постарал да ги научи на това или има друга причина – не можем да знаем. Важното е, че колкото и пари да имаш, те не мога да ти купят онова, от което се нуждаеш най-много, а именно – искрена любов, безкористно приятелство, спасение от коварни болести и най-вече безсмъртие. Защо? Защото притеснението да ги имаш, опазиш и умножиш безброй пъти ти докарва най-голямия стрес и безсънни нощи, „отблагодаряващи“ се в един момент с болест. Е, как ви звучи това? За награда за усърдния труд (и понякога не чак толкова честния) да получиш заболяване, което те принуждава да се разделиш с постигнатото с цената на всичко.
Все пак да не забравяме, че не всички хора на този свят се съобразяват с нормите и ценностите в живота. По-големият процент най-безцеремонно ги погазват, за да осигурят на себе си и близките си охолен живот без да им пука, че минават като танк през кой знае колко човешки животи. И все пак нека си зададем въпроса какъв щеше да бъде светът, ако парите не съществуваха? Каква ли щеше да бъде причината за стотиците убийства, предателства и други перверзии? Отговор на тези въпроси никога няма да получим. Но можем да бъдем сигурни, че винаги се намира причина, която е в основата на мотива да сториш зло. Неразбиращите духовния свят винаги са мислели, че проповядващите го са хора идеалисти или нездравомислещи, далеч от релания живот. Но именно духовните хора разбират повече от всеки друг потребностите на живота, както и значението на парите

Просто те не страдат от ламтене за повече и са се научили да живеят добре и комфортно с това, което имат. Удовлетворение от живота намират другаде.