Камера на Живо от Центъра на Разлог

Забранили на Васил Иванов да разследва злоупотребите на кметовете, спрели му 5 репортажа. Дарина Сарелска отговори

Преди минути приключи извънредната пресконференция по повод снощното спиране на „Шоуто на Слави“. Във вторник вечерта гост на предаването трябваше да бъде журналистът Васил Иванов, който по-рано през деня обяви, че напуска Нова телевизия заради цензура.

Минути преди 22.30 часа, когато трябваше да бъде излъчено шоуто, от bTV са информирали водещия, че предаването няма да бъде пуснато, тъй като съдържанието му не съответствало със стандартите за редакционно съдържание.

За втори път в рамките на един месец частната медия спира предаване на гологлавия шоумен. През март шоуто му не бе пуснато в ефир заради писмото си към новоизбраните народни представители. Той се закани да дойде пред Народното събрание, за да потърси своите граждански права. Също такъв срок поставя и за съответните законодателни инициативи.

„Журналист съм от 24 години и имам представа къде какво мога да направя. В нова телевизия и в други медии не мога да кажа нещо, което е нелицеприятно”, каза Васил Иванов по време на пресконференцията „Сутринта си пуснах предизвестието, след това пуснах във фейсбук съобщение, че ще участвам в шоуто. Исках максимално голям брой мои познати да го гледат. Само тази пролет Даниела Сарелска ми спря 4-5 материала.“

„Странна е ситуацията с тази жена”, каза още той. „Откакто създадохме предаването „Разследване”, започнах да снимам изцяло обществени поръчки и кметове. Само за този период 17 млрд. лв. се разпределят от кметовете по нагласени обществени поръчки“, обясни Иванов.
Иванов разкри, че шефката му Дарина Сарелска е снаха на депутата от ГЕРБ Недялко Славов от Златоград. Тя е омъжена за брата на Недялко Славов и според Васил Иванов докато той е правил разследване за схема на източване чрез обществена поръчка за подмяна на дограма на детска градина в община Златоград, Сарелска всяка вечер е докладвала по телефона на кмета какво точно се случва с разследването.

Кметът на Златоград Янчев кумува на сватбата на депутата Недялко Славов преди години.

Гербаджийските депутати и кметове източвали собствените си общини.

На журналистически въпрос към Слави докога ще издържи бТВ да сваля предаванията му, той отговори, че според договорните отношения, които има с телевизията, ако Шоуто на Слави престане да произвежда епизоди, телевизията има право да осъди 7/8. На този етап Слави и екипът му се огъват и ще продължат да произвеждат епизоди на Шоуто.

Слави покани присъстващите в зала Люмиер журналисти да присъстват тази вечер на живо в Шоуто, за да видят материала, който екипът на предаването е подготвил за депутата от новоизбрания парламент Валери Симеонов. По думите на Слави е по-добре журналистите да присъстват, за да не се налага утре на пресконференция отново да се пресъздава съдържанието на Шоуто.

След приключване на пресконференцията Дарина Сарелска проговори пред телевизия BIT:

„Никога не съм се чувала с кмета на Неделино, нито по телефона, нито на живо. Абсолютна лъжа е, че съм докладвала непрекъснато на кмета“. Това обяви пред БИТ тв в интервю по телефона Дарина Сарелска, директор „Новини и актуални предавания“ в Нова тв по повод разкритията за нея, направено от напусналия журналист Васил Иванов.

„Споровете ми с Васил са били не дали да прави материали, а как. Принципите на материалите са изконни. Решенията са вземани прозрачно и ясно“, заяви тя.

„Това, което Васил си е позволил да си записва колегите в нарушение на всяка човешка етика и закона, е показателно за методите на работа на Васил Иванов“, допълни тя.

„Да, имам роднини, имам девер, но няма да обяснявам на коя сватба съм била“, посочи още Сарелска.

Източник bnews.bg