Камера на Живо от Центъра на Разлог

Забраняват риболова от днес

От днес до 2 юни през тази година ще е в сила забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина. Това е разпоредено със заповед на министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Решението за изместване на началото на забраната от 15 на 18 април е поради съвпадение с големия християнски празник Великден.

Забраната е съгласно разпоредбите на чл. 32 ал. 1 от Закон за рибарство и аквакултури (ЗРА), с които се определят срокове на забрана за улов на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване в обектите. За рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната е в сила от 1 май до 15 юни. От 15 април до 15 май включително е забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав.
В същия период е забранен и улова на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта. Забранен е и уловът на калкан. През периода на забраната всички стационарни и други риболовни уреди трябва да бъдат извадени от водата.

От Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури информират, че за периода от 1 април до 12 април инспектори са извършили общо 527 проверки на територията на страната. Установени са 38 нарушения, за които са съставени актове за установяване на административни нарушения.

Източник E79 News