Камера на Живо от Центъра на Разлог

Забулено момиче обвини директор във физически и психически тормоз

sad24-годишната Айше Башова обвини директора на училището в гоцеделчевското село Вълкосел Митко Джуков във физически  и психически тормоз. “3 часа ме държеше права в кабинета си, крещеше ми: Ще свалиш ли забрадката, няма да завършиш училище, няма да станеш студентка, а ще работиш на полето”, оплака се Айше на съдия Вълкадинова от Административен съд – Благоевград. Нейната братовчедка Емине Шаматарева заведе дело срещу опита да бъде преместена в друго училище, тъй като ходи забулена със забрадка в часовете.  Заповедта на директора след решение на педагогически съвет  е момичето да бъде преместено в Духовното училище в Момчилград, където това  е позволено. Делото е заведено от родителите на 16-годишната Емине Шаматарева от Вълкосел срещу директора на училището, който й забранил да влиза в час забулена. Бащата на момичето Ресим Шаматарев, който е експерт в Главно мюфтийство, представлява дъщеря си, без адвокат.
Днес бе второто заседание на делото, на което бяха разпитани четирима свидетели- Айше Башова от страната на Ресим Шаматарев и от страната на директора като свидетели бяха призовани двама педагози от училището – Инцафия Дерменджиева и Афродита Дерменджиева, както и служителят в училището Неджеми Кичук. Кметът на Вълкосел Сюлейман Арунов отказа да свидетелства, а беше призован.
Айше Башова е била ученичка в същото училище от 2005 до 2010 година. Според нея не може директорът да й казва как да ходи, не била запозната с правилника на школото, дори не й позволили да ходи на спортни  и други мероприятия по този начин и била дискриминирана. Още повече, че й на личната си карта е със забрадка, както и завършила висше образование в ЮЗУ специалност „Педагогика”, ходила забулена и никой не й пречел.
Шаматарев представи пред съдията подписка в подкрепа на Емине от учениците и хората от селото.
Класният ръководител на Емине Шаматарева – Дерменджиева, обясни пред съда, че момичето е ученичка от първи клас в училището, преди не ходело така, но от 2015 година започнала да се забулва. Имало разговори с нея и родителите й, но били непреклонни. Дерменджиева е категорична, че е нарушен правилникът на училището. Оказва се, че при един от разпитите на Емине при директора, където и бащата е трябвало да присъства, но той бил възпрепятстван, Емине включила телефона на високоговорител да слуша баща й разговора. Там директорът казал: „абе момиче ти знаеш ли какво ще стане ако утре дойдат 10 такива като теб”. Според Шаматаров в протоколите, предоставени от училището, има неверни факти и ги оспорва.
На предходното заседание Шаматарев обяви, че и част от непедагогическия персонал ходят по този начин в училището. Директорът Джуков днес представи доказателства, че това  са кърпи и са част от работното им облекло.
Делото продължава с разпита на останалите свидетели.