Камера на Живо от Центъра на Разлог

Започват Мръсните дни

Мръсни дни, Поганни дни или Некръстени дни се нарича дванайсетдневен период в българския народен календар, възприеман като опасно време, в което злите духове действат с повишена активност. Този период обикновено е в дните от Коледа до Йордановден.

Според традиционните народни представи през Мръсните дни се явяват различните свръхестествени демонични същества –караконджули, вампири, таласъми, върколаци и т. н., които бродят по земята от залез слънце до пропяването на първи петли; на някои места се вярва, че през Мръсните дни на земята идват и душите на мъртвите.

Схващането, че тези същества са особено опасни за човека, предопределя изпълняването на многобройни забрани и действия с предпазен характер, строго спазвани през целия период.

Повсеместно се спазват забраните за излизане навън след залез слънце, миенето и прането, понеже водата още е „некръстена“; не се правят помени, сватби и годежи; спазва се сексуално въздържание, защото се вярва, че заченатото в тези дни дете ще бъде недъгаво или ще се превъплъти в зъл дух след смъртта си. За предпазване от демоничните сили, хората носят в дрехите си чесън и др.
Периодът на Мръсните дни се смята за особено подходящ за извършването на магически действия и предсказания – тогава магьосниците и бродниците правят магии за обиране на чуждото плодородие, тогава се извършват различни гадания – предбрачни, за времето през настъпващата година, за здравето и др.

През Мръсните дни се изпълняват и новогодишните обичаи на момците – коледуване, сурвакане, русалии, риначи, а в Югоизточна България – обичаят Наместник.

В Петково, Балван, Леденик и др. в края на периода, се изпълнява обичаят Сивуйница за пропъждане на Мръсните дни.

В Царибродско периодът се нарича Некръстени дни и трае от Коледа до Богоявление. През това време не е препоръчително да се излиза навън нощно време, защото тогава броди караконджо; не се перат и не мият, защото дните са нечисти – в противен случай ще ги сполети болест.

Подобни са вярванията, свързани с Мръсните дни и в Пиротско и Нишко.

В района на Сакар не се излиза вечер, не се пере, за да не те срещне таласъм или вампир, някъде – за да не се обрине устата.

В Странджа се вярва, че през тези дни и нощи „земята е некръстена“ и затова по нея бродят всички зли свръхестествени същества. Вярва се още, че освен демоничните същества, през този период са особено опасни и вълците, които според вярването „бесуват“ – по това време – по този повод изпълняват редица обредни практики, характерни за Вълчите празници.

Източник epicenter.bg