Камера на Живо от Центъра на Разлог

Започва Международният джаз фест в Банско

jazzДеветнадесетото издание на Джаз фестивала в Банско започва на 6 август. Цели осем дни в планинския ни курорт ще звучи джаз и поп музика в изпълнение на общо 28 състава. Сред добре познатите имена в афиша са Йорданка Христова и Биг бенд Благоевград, които откриват феста в събота. Почитателите на Васил Петров ще могат да го чуят на 7 август, заедно с триото на джаз пианиста Станислав Арабаджиев.

Рагтайм бенд с лидер Румен Александров е в програмата за 8.08, а Диксибенд – Тетевен свири на 10.08. За първи път фестивалът представя на своята сцена великолепните музиканти от „Брейкпойнт“ – България. Не липсва и пъстротата от стилове и националности, характерна за летния джаз форум. Музикантите пристигат от Австрия, Унгария, Македония, Сърбия, Полша, Франция, Израел, Италия, Португалия и други страни. Почитателите на буги вуги отново ще могат да се срещнат с пианистите Аксел Цвингенбергер (Германия) и Кейто Сайто (Япония). Аксел сравнително често свири в Банско, а през 2014 г. за първи път представи съвместна програма с японския виртуоз. Ето и документален запис от тяхната изява тогава.

Както съобщават на своя сайт, организаторите са поканили за първи път и китайски джаз музиканти – „Голдън Буда джаз бенд“. В съпътстващата програма, също за първи път, е предвидена програма „Джаз за деца“, а сред преподавателите е проф. Стефка Оникян. Публиката ще може да чуе и нейните студенти от Националната музикална академия, специалност поп и джаз пеене. Техният концерт е на 8.08,  темата – „Мюзикълът в джаза“.

На 10.08  е концертът на Трио Сайръс Честнът – пиано, Бъстер Уилямс – бас, Лени Уайт – барабани – един от акцентите на фестивалната програма. Джос Стоун – звездата на събитието, ще пее в последната вечер. Родена във Великобритания, на 14-годишна възраст тя покорява публика и жури в шоуто за таланти на Би Би Си „Звезда за една нощ”, с песен на Арета Франклин. На 16 г. заминава за САЩ и записва първия си албум. Участието й в Джаз феста в Банско е част от световното й турне, започнало през 2014 г.

Източник Радио Благоевград