Камера на Живо от Центъра на Разлог

Започнаха кукерските дефилета в Перник

Започна фестивалната надпревара на Сурва 2018 г. в Перник По традиция началото дадоха малките коледари от Обединения детски комплекс с наричания за здраве, берекет и благополучие и добра и успешна година. По стара традиция те сурвакаха официалните гости, дошли на празника. Стартът на фестивалните дефилета даде кметът Вяра Церовска, която приветства хилядите участници и гости на 27-мия Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2018 г.

Приветствие отправиха кметът на Перник Вяра Церовска, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, областният управител Ирена Соколова и Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон. Кралят на фестивалите връчи специален плакет на кмета Вяра Церовска за блестящата организация и съхраняването на традицията, той връчи и двете купи на журито, което ще даде наградите на ФЕКГ на една сурвакарска и една кукeрска група.

В двата дни на фестивала ще дефилират общо 105 сурвакарски и кукерски групи от цяла България и 17 групи от чужбина. Те са представители на 8 държави- Испания, Македония, Гърция, Словения, Сърбия, Сардиня, Италия, Албания, Португалия.

Деветчленно жури ще оценява тазгодишното представяне на сурвакарските и кукерските групи.

Източник blagoevgrad.eu