Камера на Живо от Центъра на Разлог

Затрупаната от лавина в Пирин туристка е открита мъртва

Затрупаната от лавина в Пирин туристка е открита мъртва. Това съобщи пред “Фокус” председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров.Тялото на жената намерено от куче на Планинската спасителна служба.Предстои спасителите да свалят тялото на жената с шейна, но теренът е изключително тежък.

Снимката е илюстративна

Работата на спасителните екипи в Пирин беше перфектна, но за съжаление без добър край, заяви директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК Емил Нешев. „Намерено е момичето, но за съжаление вече не е между живите. Най-вероятно е починало от задушаване от лавината. Ходейки по билото на планината, момичето попада на козирка, която се чупи и пропада надолу. При падането предизвиква лавина, която я затрупва. Момичето е било с още две момчета, които не са попаднали в козирката. Те подават сигнала около 17.00 часа. Най-вероятно тялото на момичето ще бъде транспортирано към Банско, но не съм сигурен на 100%, тъй като подходът натам е много тежък с моторни шейни и не знам дали ще могат да я свалят“, обясни Нешев.

По думите му в спасителната акция като първи екипи са излезли две моторни шейни с по двама човека и спасително куче. „Всъщност те са свършили работата. Отделно бяха тръгнали още 7 моторни шейни от Сандански и още две от Банско. Те вече се връщат“, добави Нешев.
Той изказа своята благодарност към екипите, които са работили. „Подходът наистина е много труден, а те успяха да стигнат за минимално време. Перфектна работа, но за съжаление без добър край“, уточни той и подчерта, че опасността от лавини остава.

Източник blagoevgrad.eu