Камера на Живо от Центъра на Разлог

Защо в студа батерията на смартфона се разрежда по-бързо

Когато навън е студено, техниката може да се държи по най-неочакван начин. Напълно е възможно заредената батерия на смартфона да се окаже почти на нулата.

Причината за това е в електролита – вещество, което провежда електрически ток, казва доцентът Константин Пушница от Липецкия държавен технически университет.

Батерията се състои от електроди, потопени в електролит. Между електродите се осъществява обратима химическа реакция, в резултат на която възниква електродвижеща сила, заставяща батерията да работи.

При ниска температура електролитът се сгъстява и може да кристалириза, което понижава площта на контакт между него и електродите.

Следователно се намалява скоростта на химичните реакции на окисляване и възстановяване. Контролерът на батерията разпознава това като понижаване на капацитета и потребителят вижда минимално ниво на зареждане.

Разбира се, не бива да мислите, че в студено време батерията веднага ще падне. Просто ще намалее продължителността на службата й.

Ако батерията с минимален заряд бъде поставена от студено на топло място, тя ще работи още известно време.Зареждането на батерия в условия с ниска температура може да доведе до излизането й от строя.

Оптималната температура за работа на устройствата зависи от това от какъв материал е изработена батерията им. За литиевойонните батерии работната зона се колебае между плюс 2 и плюс 25 градуса, а при литиевополимерните – от минус 20 до плюс 35 градуса. Вторият тип батерии са значително по-скъпи.

Източник: dnesplus.bg