Камера на Живо от Центъра на Разлог

Защо когато кихнем ни казват „Наздраве“ ?

Когато някой кихнел, римляните казвали: „Юпитер да те пази!“ Много древни народи вярвали, че същината на живота – разумът и душата на човека, съществуват под формата на глътка въздух, намираща се в главата. А едно невинно кихане можело да изхвърли този въздух, освен ако, разбира се, боговете не се намесели. Множество цивилизации – древни и съвременни, се обръщат към кихащия с думите: „Да не ти избяга душата!“.

За хората в Средновековието кихането било нещо изключително сериозно. Те вярвали, че кихавицата освобождава злите духове. Големият им страх бил „да не те накиха някой“.

През ХVти век кихането се смятало за признак на добро здраве.Английските болници изписвали пациентите, които са кихнали три пъти. Това възприемали като знак, че са се възстановили напълно.

В миналото някои народи вярвали, че кихането има връзка с името. Затова, когато трябвало да се кръщава дете, се изреждали безброй имена, докато бебето не кихне – така се спирали на името. Други пък мислели, че кихащият е обсебен от някакво зло, но ако околните бързо му кажат „Наздраве!“, това ще го прогони.
Суеверните смятат, че кихавицата е полъх от крилете на Сатаната. Арабите пък вярват, че Аллах е създал света с едно кихване.

Евреите казват: „Бог да те благослови“, когато някой кихне, защото смятат, че в момента на кихането душата човек е толкова близко до смъртта, колкото изобщо е възможно. Те смятат, че Адам кихнал в момента, когато Ева отхапала от ябълката и видял смъртта си.

Източник: sanovnik.bg