Камера на Живо от Центъра на Разлог

За последно с парен локомотив по теснолинейката този петък

Погрешна информация! Парният локомотив по теснолинейката ще пътува и за в бъдеще

49 години след доставката си и 14 години след своето възстановяване, ветеранът на теснолинейката ще спре да се движи от месец март, което прави петъчното пътуване последно. Влакът е поръчан от германска туристическа група, която пристигна вчера в България и ще прекара цяла седмица в страната ни, пътувайки с множество възстановени парни локомотиви на БДЖ по различни жп линии.

Можете да видите теснолинейния парен локомотив за последно в движение този петък, 16.02.2018 г. Влакът ще се движи по маршрут Септември – Велинград – Септември. 

Да се качват във вагоните ще могат само членовете на туристическата група, поръчали пътуването, но всеки може да види влака в движение по гарите или докато се провира от тунел в тунел през живописното Чепинско дефиле.
Локомотив 609.76 е един от десетте, произведени от полските локомотивостроителни заводи в Chrzanow с фабричен № 1929/1949 г. и тип Т 1-5-1. Той пристига в България в края на 1949 г. и след пробно пътуване в участъка Септември – Аврамови колиби е въведен в експлоатация на 21 декември 1949 г. 

През 2004 г. машина 609.76 бе възстановена като действащ музеен локомотив и редовно обслужваше туристически и атракционни пътувания по линията. Поради изтекла котелна проба обаче се налага локомотивът да бъде спрян от движение тази година. Дали това ще е окончателно или отново ще чуем свирката му да огласява Родопите, все още не е ясно.

Източник blagoevgrad.eu